PERSBERICHT Noodfaculteit Letteren Rotterdam
2 april 2001

Rotterdamse dichters bij Noodfaculteit Letteren Rotterdam

De Rotterdamse dichters Rien Vroegindeweij en Manuel Kneepkens belichten Franse en Engelse literatuur op de vierde collegeavond van de Noodfaculteit Letteren Rotterdam. Deze vindt plaats op donderdag 5 april in de Waalse Kerk aan de Schiedamse Vest.

Vroegindeweij spreekt over de befaamde Franse lyricus Arthur Rimbaud (1854-1891), die een aantal van de beroemdste gedichten in de wereldliteratuur schreef. Bovendien heeft hij iets met Rotterdam te maken. Vroegindeweij: "Er is een lijntje tussen Rimbaud en Rotterdam.Hij ging er aan boord van het schip dat hem naar Nederlands-Indië zou brengen, waar hij korte tijd in dienst was van het K.N.I.L. Maar er is ook de Maas, La Meuse en Charleville-Mézière, de geboorteplaats van Rimbaud. Daar schreef hij, zestien jaar oud, zijn absolute meesterwerk Le bateau ivre, De dronken boot." De titel van het college luidt: 'Een wonderkind en total loss, Arthur Rimbaud'.

Kneepkens zal spreken over de Ierse schrijver Oscar Wilde (1854-1900), die wel wordt gezien als een typisch vertegenwoordiger van het fin de siècle van de negentiende eeuw. Op grond van zijn homoseksualiteit werd hij veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf. Het college over Wilde is getiteld: 'Oscar Wilde over misdaad en straf'.

De colleges van de Noodfaculteit Letteren Rotterdam zijn voor iedereen toegankelijk. De entreeprijs bedraagt 10 gulden. In de pauze en na afloop van de colleges is er gelegenheid om met de sprekers van gedachten te wisselen.

De Noodfaculteit Letteren Rotterdam werd in februari geopend door burgemeester Opstelten. Het initiatief ertoe is genomen door het Rotterdams Letterenoverleg, naar het voorbeeld van de Noodfaculteit Letteren die in 1974 werd opgericht door Aimé van Santen. Hij wilde hiermee pleiten voor een volwaardige letterenfaculteit aan de Erasmus Universiteit.

De volgende collegeavonden vinden plaats op de donderdagen 19 april en 10 mei. Op 31 mei vindt een breed slotdebat plaats over de manier waarop Rotterdam een letterenfaculteit kan krijgen. Dit debat zal gehouden worden in het Bibliotheektheater aan de Hoogstraat.

EINDE PERSBERICHT

Dit is een mededeling van:
Noodfaculteit Letteren Rotterdam
p/a Feico Houweling
Ganzekruid 7
3068 RK ROTTERDAM
Tel. huis (010) 456 7682
Tel. werk (010) 417 5831
feico@xs4all.nl
website: http://www.xs4all.nl/~feico/noodfaculteit