Gemeente Helmond


persberichten
30 maart 2001
Clown Bassie opent voorjaarskermis samen met wethouder Houthooft-Stockx

Het centrum van Helmond staat van 5 tot en met 9 april weer in het teken van de voorjaarskermis. Voor de opening van dit sprankelend festijn heeft de gemeente dit keer een bijzondere gast weten te strikken. Niemand minder dan clown Bassie komt op donderdagavond 5 april de officiële opening verrichten. Niet zijn vaste compagnon Adriaan, maar de Helmondse wethouder B. Houthooft-Stockx zal de populaire clown daarbij assisteren. Ze zullen dan verrassingen voor de kinderen uitdelen. Deze officiële opening begint donderdagavond om 19.00 uur bij de Bingo-tent op de Markt. Rond 20.00 uur volgt dan de prijsuitreiking van de kleurplatenwedstrijd bij het Kleurenspel op de Watermolenwal. Op de openingsdag beginnen de attracties al aan het eind van de middag te draaien.

Topvermaak
De voorjaarskermis is traditiegetrouw een trekpleister waar gezinnen ontspannen en genieten van betaalbaar topvermaak. De organisatie is er ook dit jaar in geslaagd de prijzen op een betaalbaar niveau te houden. Voor de kinderattracties hoeft nooit meer dan fl.1,50 betaald te worden, terwijl de grote vermaakzaken maximaal fl.3,50 kosten. De opbouw van de kermis begint op maandag 2 april vanaf 18.00 uur. In de dagen erna zullen maar liefst 47 attracties een langgerekt lint door het stadscentrum vormen. De openingstijden van de voorjaarskermis zijn als volgt: op donderdag 5 april van 16.00 tot 24.00 uur; op zondag 8 april van 13.00 tot 24.00 uur en op alle overige dagen van 11.00 tot 24.00 uur. Het kermisterrein is gelegen op de Markt, Watermolenwal en een gedeelte van het Ameideplein en het Speelhuisplein.

Nieuwe attracties
De Helmondse voorjaarskermis biedt een overzicht van alle noviteiten die de exploitanten hebben aangekocht, met dit jaar als primeur de spectaculaire Space Roller. Deze attractie doet wat de naam belooft: passagiers de lucht in slingeren en in alle richtingen laten rondzwiepen. Bedoeld voor iedereen die van flitsende bewegingen houdt. Andere toppers zijn de Funny Mouse, de spectaculaire familie-achtbaan op het Speelhuisplein en de Crazy Frog, een soort van vliegtuigmolen op het Speelhuisplein.
Op de Markt staat verder de Fun-Circus. Over meerdere etages baant de bezoeker zich een weg door een zeer spectaculair doolhof: een werkelijk adembenemende belevenis. Speciaal voor de kleinsten is er het unieke Muizenstad, een 'Madurodam-achtig' dorpje waar de muizen regeren en dus voor even de baas zijn in 'Catstown' Helmond.

Optreden Grad Damen
Ter afsluiting van de kermis is er op maandagavond 9 april een grandioos optreden van de talentvolle Nederlandstalige zanger Grad Damen. Dat optreden begint rond de klok van 20.00 uur en vindt plaats bij de Bingo-tent op de Markt.

Verkeersmaatregelen
De Watermolenwal -tussen Marktstraat en Torenstraat- is van maandag 2 april vanaf 18.00 uur tot en met dinsdag 10 april 22.00 uur afgesloten voor het verkeer. Ook het gedeelte van de Marktstraat tussen Ameidewal en Watermolenwal is die periode afgesloten. De City-parkeergarage is alleen bereikbaar via de Torenstraat. Voor het gedeelte van de Torenstraat tussen Waardstraat en Oostende geldt tijdens de hele periode van 2 t/m 10 april een parkeerverbod voor beide zijden van de weg.

Markten verplaatst
De woensdagmarkt van 4 april wordt verplaatst naar de Noord-Koninginnewal. Op de Noord-Koninginnewal geldt daarom tussen de Molenstraat en de Ameidewal (ter hoogte van het Grieks restaurant) eenrichtingverkeer van dinsdag 11 april 23.00 uur t/m woensdag 12 april 14.00 uur. Verkeer vanuit de Markstraat kan wel het Ameideplein en de Ameideflat bereiken maar er is geen verder doorgaand verkeer mogelijk. Op de Noord-Koninginnewal is het parkeren tijdelijk verboden. De zaterdagmarkt van 7 april wordt verplaatst naar de Kanaaldijk N.O. (tussen Havenweg en Oostende) en de Waardstraat. Deze straten zijn daarom afgesloten van vrijdag 6 april van 23.00 tot zaterdag 7 april 15.00 uur. Er geldt dan ook een parkeerverbod.

Parkeren auto's en fietsen
De bewaakte parkeergarages Doorn-eind en City zijn tijdens de kermisdagen extra lang open, net als de bewaakte fietsenstallingen Doorneind en Speelhuisplein. U kunt er op alle kermisdagen terecht tot 00.45 uur. Hiervoor gelden de normale parkeer- en stallingstarieven. De fietsenstalling Parkweg heeft overigens geen extra openstellingen.

Betaald parkeren op straat
Op de parkeerplaatsen- en terreinen op straat gelden de normale betaaltijden. Het parkeerterrein Ameideplein is maar gedeeltelijk bruikbaar tijdens de kermis. Op zondag 8 april is het parkeren op straat gratis