Provincie Noord-Holland


Week 14



Persbericht, 3 april 2001

GS vragen PS half miljoen voor nieuwbouw Streekarchief Waterland
Gedeputeerde Staten (GS) vragen goedkeuring aan Provinciale Staten om in het kader van het de Voorjaarsnota om als stimuleringsbijdrage ( 500.000,- beschikbaar te stellen voor de nieuwbouw van het streekarchief Waterland. Het Streekarchief heeft als ambitie om uit te groeien naar een regionaal-historisch centrum. Dit denkt het Streekarchief te kunnen doen door onder andere gebruik te maken van de gunstige nieuwe locatie, dicht bij het station en naast de eveneens nieuw te bouwen bibliotheek.

De Waterlandraad, het algemeen bestuur van het Intergemeentelijk Samenwerkingsverband Waterland, heeft in 1999 besloten tot nieuwbouw en personeelsuitbreiding van het Streekarchief. In de huidige behuizing doen zich een groot aantal knelpunten voor. De capaciteit van de studiezaal is te beperkt bij een toenemend aantal bezoekers. Er zijn te weinig voorzieningen voor digitale raadpleging. Er is een tekort aan kluizen om het toenemende aantal archiefstukken op te vangen. Een reproruimte ontbreekt. Er ontbreekt ruimte voor het opnemen van archieven en voor het selecteren en verpakken ervan. De topografische historische atlas wordt momenteel in een totaal ongeschikte ruimte bewaard. De huidige depots voldoen niet meer aan de aangescherpte wettelijke eisen voor de luchtbehandeling van de archieven.

In het beleidsplan 2001 hebben GS aangegeven te willen onderzoeken of nieuwe regionale initiatieven tot fysieke kwaliteitsverbetering van archiefdiensten met een eenmalige bijdrage kunnen worden verbeterend. De nieuwbouw van het Streekarchief Waterland past in dit provinciale cultuurbeleid.

Het voorstel van GS wordt op 11 april 2001 voor advies voorgelegd aan de Statencommissie Zorg, Welzijn en Cultuur.

Inlichtingen: Rein Kruk, tel. (023) 514 36 16I Print persbericht

Het archief van de Persberichten vindt U in de rubriek Provinciale Stukken (categorie: persberichten).