* EPS-parels maken uitschuifbaar voetbalveld aanzienlijk lichter



Gemert, 4 april 2001

EPS-parels maken uitschuifbaar voetbalveld aanzienlijk lichter

In het nieuwe voetbalstadion van Schalke '04 in het Duitse Gelsenkirchen komt de grasmat op het uitschuifbare veld te liggen op een onderbouwmengsel dat bestaat uit zand en EPS-parels. De innovatieve toepassing van EPS (geëxpandeerd polystyreen) draagt bij aan een aanzienlijke reductie van het gewicht in de schuifbak, terwijl geen concessies gedaan hoeven te worden aan de kwaliteit van de grasmat. Unidek in Gemert is als leverancier van de EPS-parels bij het project betrokken.

Overdekte voetbalstadions stellen hoge eisen aan de condities waaronder de grasmat moet groeien. Dat zo'n mat het best gedijt in de open lucht met voldoende lucht, licht en water, behoeft inmiddels geen nadere uitleg meer. Bij de bouw van het Gelredome in Arnhem is daarom voor het eerst een constructie toegepast waarop de grasmat na een wedstrijd uit het stadion kan worden geschoven. Een goed systeem, zo heeft de praktijk inmiddels bewezen. De Duitse dochter van de Hollandse Beton Maatschappij (HBM) die het Gelredome realiseerde, bouwt nu in Gelsenkirchen volgens hetzelfde concept de zogeheten Arena Auf Schalke, een soort Amsterdam Arena met een uitschuifbare grasmat, waar de profvoetballers van Schalke '04 hun thuiswedstrijden gaan spelen.

Bouwer HBM Bau GmbH wilde mede op basis van de ervaringen in Arnhem kijken of niet met een lichter mengsel kon worden volstaan waarmee de werking van de uitschuifbare constructie minder zou worden belast. Arcadis werd net als bij het Gelredome gevraagd voor het ontwerp en de realisatie van de constructie. Daarnaast kreeg het ingenieursbureau uit Rotterdam opdracht onderzoek te doen naar de optimale samenstelling van de dragende ondergrond in de constructie. De oplossing werd gevonden in het gebruik van een nieuw mengsel dat het gewicht in de grote schuifbak fors vermindert: een mengsel dat voor de helft bestaat uit zand en voor de andere helft uit EPS-parels van Unidek. "Bij het Gelredome hebben we gekozen voor een onderbouwmengsel van kleikorrels en zand, maar Schalke '04 wilde een mengsel dat nóg minder weegt," vertelt Arjan Knottnerus, manager Sport bij Arcadis. "Een aanvullende eis was dat het dempend vermogen van de grasmat wat groter moest zijn dan in Arnhem. Dat daarnaast nog eisen golden ten aanzien van drainage en beluchting, zodat de grasmat zich makkelijk kan herstellen, spreekt voor zich."

Op basis van de wensen van Schalke '04 heeft Arcadis in Zeewolde een aantal proefbakken geplaatst waarin diverse mengsels in verschillende verhoudingen langdurig zijn getest. Gekeken is niet alleen naar de ontwikkeling van de ingezaaide grasmatten, ook is onderzocht in hoeverre de grasmat en ondergrond bestand waren tegen mechanische belasting als gevolg van het bespelen van het veld en het onderhoud ervan. Uit deze proeven bleek dat een mengsel van 50-50 vol. % zand-EPS aan alle eisen voldeed. Eis van de opdrachtgever was dat het bodemprofiel in verzadigde toestand minder dan 600 kg/m² zou wegen. Het bodemprofiel met zand-EPS onderbouw weegt in verzadigde toestand circa 510 kg/m², wat neerkomt op circa 13 kg/m² per cm laagdikte. De oppervlakte van de schuifbak in het nieuwe stadion bedraagt 9.243 m².

"Met de toepassing van EPS-parels verkrijgen we een mengsel dat niet alleen beduidend lichter is, maar waarmee ook de water- en luchthuishouding in de ondergrond heel nauwkeurig kan worden gestuurd. Om een natuurlijk evenwicht te bereiken, moet de bak minimaal 40 cm diep zijn. De toplaag van het veld bestaat niet uit een mengsel van zand en EPS-parels, maar betreft een 10 cm dikke laag van speciaal geselecteerde teeltaarde. Hierin wordt de grasmat ingezaaid, maar het systeem leent zich ook goed voor de toepassing van graszoden," aldus Knottnerus. De toekomstige grasmat van het nieuwe stadion van Schalke '04 wordt met behulp van een geavanceerd systeem onderhouden. Tensiometers in het gras meten continu het vochtgehalte en op basis van de metingen krijgt de grasmat de benodigde hoeveelheid water toegediend. Bij Euroveen in Grubbenvorst zijn de EPS-parels met het zand vermengd. Eind februari is gestart met het vervoer van het mengsel met vrachtwagens naar Gelsenkirchen. Bij het begin van het voetbalseizoen 2001-2002 wordt het nieuwe stadion door Schalke '04 in gebruik genomen.

Het project heeft inmiddels ook internationaal de aandacht getrokken. Voetbalclubs en stadiondirecties in het buitenland blijken volgens Knottnerus veel te zien in de ontwikkelingen ten aanzien van uitschuifbare velden in overdekte stadions. In Europa is er met name vanuit Duitsland en Engeland grote belangstelling, omdat daar ook nieuwbouwplannen bestaan voor overdekte stadions. De goede resultaten die met de toepassing van EPS-parels kunnen worden verkregen, brengt de realisering ervan een grote stap dichterbij.

Up