PERSBERICHT

Gevoelige persoonsgegevens deelnemers conferentie deels op straat Landen World Economic Forum (WEF) slachtoffer van 'hactivisten'

Barneveld, 6 april 2001 - Tijdens het jaarlijkse World Economic Forum (WEF) zijn activisten erin geslaagd de hand te leggen op vertrouwelijke persoonsgegevens van een aantal deelnemers. Een deel van de gegevens, zoals nummers van credit cards en NAW-gegevens, zijn door de activisten in de openbaarheid gebracht. In totaal werd de conferentie in het Zwitserse Davos door 1.400 deelnemers bezocht, onder wie oud-president van de Verenigde Staten, Bill Clinton.

Potentieel doelwit
Hoewel men er vanuit gaat dat de 'hactivisten' toegang hebben gekregen tot een oude database van het WEF, sluit onderzoeksbureau Gartner niet uit dat zij de informatie hebben gekregen van een boze voormalige WEF-medewerker. Volgens Gartner gaat het bij dergelijke sabotageacties niet alleen om omstreden bedrijven van internationale allure, maar vormen ook minder prominente organisaties een potentieel doelwit. Wel is het zo dat het risico groter is naarmate een organisatie meer medewerkers in dienst heeft en e-business een belangrijk onderdeel is van het totale bedrijfsproces. Organisaties moeten volgens het bureau zorgvuldiger omgaan met alle gegevens die ze vergaren over hun klanten, medewerkers en zelfs partners van medewerkers. Bovendien moeten deze gegevens met grote regelmaat worden getest op hun kwetsbaarheid.

Fanatiek
"Hactivisten zijn simpelweg hackers die veelal om politieke redenen inbreken in 'vijandige' websites om zoveel mogelijk kwetsbare gegevens openbaar te maken", aldus Mark Danton die zich bij netwerkspecialist Dimension Data bezig houdt met beveiliging van netwerken over de hele wereld. "Het is een vrij nieuw fenomeen dat we uiterst serieus moeten nemen, aangezien het om zeer fanatieke lieden gaat. Vaak zijn de beweegredenen van politieke aard, maar het kan ze net zo goed om milieuzaken te doen zijn of bijvoorbeeld de bescherming van dieren."

Dimension Data Nederland
Dimension Data Nederland BV in Barneveld is één van de grootste gespecialiseerde, onafhankelijke netwerkintegratie-bedrijven in Nederland. De organisatie kenmerkt zich door haar snelheid, korte lijnen en flexibiliteit die voortvloeien uit de professionele ISO 9001 gecertificeerde bedrijfsvoering. Naast een eigen serviceorganisatie met 7x24 uur ondersteuning, eigen onderdelenvoorraad, helpdesk op expertniveau en eigen staging-faciliteiten zijn de volgende specialisatiegebieden ingevuld: netwerkmigraties, security-oplossingen, netwerkmanagement, SNA/IP-koppelingen en netwerktrainingen. Naast diepgaande en in de praktijk aangetoonde kennis en ervaring op het gebied van backbone-infrastructuren, heeft Dimension Data een uitgebreid partnership met leidende fabrikanten zoals Cisco Systems, Nortel Networks, RSA Security en HP.

Internationaal
Dimension Data Nederland maakt deel uit van de aan de London Stock Exchange genoteerde Dimension Data groep, een wereldwijd vooraanstaand leverancier van netwerkdiensten en i-Commerce oplossingen. De dienstverlening is er met name op gericht om organisaties, telecommunicatie service providers en 'new economy'-bedrijven in staat te stellen effectief te communiceren en te ondernemen in op internettoepassingen georiënteerde omgevingen. Dimension Data heeft 11.000 werknemers in meer dan 30 landen, verdeeld over zes continenten. De groep realiseerde een omzetgroei van 57 procent over de afgelopen twee jaar. De winst per aandeel bedroeg in deze periode 36 procent.

Voor meer informatie over Dimension Data: www.didata.nl.