Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Een gezonde spil in de zorg

De commissie Toekomstige Financieringsstructuur Huisartsenzorg is eind 2000 ingesteld om aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een onafhankelijk advies uit te brengen over een toekomstbestendige systematiek voor de financiering van de huisartsenzorg. Het advies van de commissie Tabaksblat is op 5 april 2001 aan de minister aangeboden.

De commissie heeft geconstateerd dat de huidige financieringswijze de noodzakelijke modernisering van de huisartsenzorg belemmert. Om de huisartsenzorg ook in de toekomst te kunnen laten functioneren als spil van de gezondheidszorg, acht decommissie een ingrijpende herziening en vereenvoudiging van de financieringswijze noodzakelijk. Ze adviseert daarom een eenduidige financieringssystematiek, die is opgebouwd uit twee boxen waarlangs de financiering plaatsvindt: één box voor de praktijkkosten en één voor het inkomen van de huisarts. Hierdoor worden deze financieringsstromen gescheiden.

De systematiek geldt voor alle soorten huisartsvoorzieningen. Geen enkele organisatievorm wordt uitgesloten. Tevens adviseert de commissie om prikkels voor onder andere samenwerking in te brengen in het model. Over de samenstelling en hoogte van de bedragen die via de boxen worden gefinancierd, vinden zowel oplandelijk als lokaal niveau onderhandelingen plaats tussen de zorgverzekeraars en de zorgaanbieders. Op deze wijze kan flexibel worden ingespeeld op onderlinge verschillen tussen huisartsenvoorzieningen in Nederland.

Betrokken partijen dragen hierdoor meer eigen verantwoordelijkheid en van hen wordt een proactieve rol verwacht. De reële zorgbehoefte van de patiënt dient het aanbod te bepalen, in plaats van andersom. Zorgverzekeraars (zowel ziekenfondsen als particulier), met zorg- en acceptatieplicht, zijn verantwoordelijk voor het aanbod van huisartsenzorg; huisartsen houden zich zo veel mogelijk bezig met patiëntenzorg en ze voldoen aan kwaliteitsnormen. Met elkaar dienen zij afspraken te maken over het zorgaanbod.Niet alleen zorgverzekeraars en huisartsvoorzieningen, maar ook de patiëntenorganisaties spelen daarbij een belangrijke rol.

Via dit geheel aan voorstellen wordt het aanvaarde streven naar vraagsturing binnen de huisartsenzorg vormgegeven. De consequentie hiervan voor het inkomensbeleid en de kostenbeheersing door de overheid is dat zij als instrumentarium overhoudt: hetbepalen van de inhoud van het totale basisverzekeringspakket en de procentuele premiestelling.

Downloads

Zie het originele bericht om (PDF) bestanden op te halen
Een gezonde spil in de zorg (rapport)