Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Persbericht Ministerraad
6 april 2001

NIEUWE BEPALINGEN IN GEZONDHEIDS- EN WELZIJNSWET VOOR DIEREN

De ministerraad heeft op voorstel van de minister van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij ingestemd met een wijziging van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren (GWWD) op veterinair gebied. Dit wetsvoorstel is in juni 2000 voor advies aan de Raad van State aangeboden en wordt nu aangeboden aan de Tweede Kamer.

Het wetsvoorstel maakt het mogelijk om - in aanvulling op de bestaande meldplicht inzake dierziekten - aan houders van dieren en aan dierenartsen de verplichting op te leggen bepaalde ziekteverschijnselen bij dieren actief aan de overheid te melden. Ook voorziet het wetsvoorstel in uitbreiding van maatregelen die kunnen worden getroffen in het geval van opname van schadelijke stoffen door dieren of bij dreiging van opname.

Het wetsvoorstel voorziet ook in een verhoging van de strafmaat. Op dit moment kan bij overtreding van voorschriften gericht op preventie en bestrijding van besmettelijke dierziekten een hechtenis van (maximaal) 6 maanden of een boete van (maximaal) fl. 25.000 worden opgelegd. Voor voorschriften die direct betrekking hebben op het voorkomen of beteugelen van besmettelijke dierziekten, wordt de strafmaat (in het geval van opzet) verhoogd tot een gevangenisstraf van (maximaal) 6 jaar of een geldboete van (maximaal) fl. 100.000. De strafmaat van de overige veterinaire voorschriften wordt (in het geval van opzet) verhoogd tot een gevangenisstraf van (maximaal) 2 jaar. De geldboete blijft daarbij ongewijzigd: maximaal fl 25.000.

Ook de strafmaat in verband met de regelgeving inzake groeibevorderaars (hormonen) wordt met deze wetswijziging verhoogd. Ook hier wordt de nieuwe strafmaat een gevangenisstraf van (maximaal) 6 jaar of een geldboete van (maximaal) fl. 100.000 of, bij minder ernstige delicten, een gevangenisstraf van (maximaal) 2 jaar.

Het wetsvoorstel biedt daarnaast een verruimde basis voor het heffen van vergoedingen van door de RVV (Rijksdienst voor de keuring van vee en vlees) voor derden verrichte werkzaamheden, alsmede een basis voor invoering van tuchtrechtelijke handhaving (handhaving in eigen kring) van krachtens de GWWD ingestelde medebewindsverordeningen van productschappen.

RVD, 06.04.2001