Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Ook Nederlanders in het buitenland AWBZ-verzekerd

Dit persbericht, nummer 5, is op vrijdag 6 april 2001 na afloop van de Ministerraad uitgegeven door de Rijksvoorlichtingsdienst.

Sommige Nederlanders die naar het buitenland vertrekken kunnen de verzekering voor de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten op vrijwillige basis voortzetten. Het gaat om mensen die in het buitenland gaan wonen en die een langlopende Nederlandse uitkering hebben, zoals bijvoorbeeld een AOW- of WAO-uitkering of een pensioen van het Abp (Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds). Deze mensen kunnen zich in hun nieuwe woonland veelal niet verzekeren tegen de kosten van langdurige verpleging en verzorging.

Op voorstel van minister Borst van VWS heeft het kabinet er vandaag mee ingestemd dat wat betreft de premie die voor deze vrijwillige AWBZ-verzekering moet worden betaald, wordt aangesloten bij de premie die verschuldigd is voor de verplichte AWBZ-verzekering (in 2001 10,25 % van het belastbaar inkomen). Deze premievaststelling wordt nog voorgelegd aan het parlement en vervolgens aan de Raad van State. De Sociale Verzekeringsbank beoordeelt of iemand in aanmerking komt voor de vrijwillige AWBZ-verzekering.
De ingangsdatum van de maatregel is 1 januari 2001