Het Nederlandse Rode Kruis

6 April 2001

Het Nederlandse Rode Kruis ondersteunt hulpprogramma in Mozambique

Het Nederlandse Rode Kruis heeft een bedrag van 875.000 gulden beschikbaar gesteld aan het hulpprogramma dat het Internationale Rode Kruis samen met het Mozambikaanse Rode Kruis in Mozambique uitvoert.

Het geld, geschonken door het Ministerie van Buitenlandse Zaken aan het Nederlandse Rode Kruis, wordt gebruikt om de slachtoffers van de recente overstromingen in Zambezi, Tete, Sofala en Manica te helpen. Na een ramp als deze loopt de bevolking risico op ziektes als diarree, malaria en cholera. Het Rode Kruis programma probeert dit te voorkomen

het Rode Kruis beheert acht opvangkampen, waar meer dan 46.000 mensen tijdelijk verblijven. De mensen krijgen tenten, dekens, muskietennetten, kooksets en kleding. Daarnaast zorgt het Rode Kruis in de kampen voor basisgezondheidsvoorzieningen, drinkwater en sanitaire voorzieningen zoals latrines en wasgelegenheden. Mozambikaanse Rode Kruis vrijwilligers zijn ook werkzaam in 20 andere opvangkampen.

Het Rode Kruis is momenteel in overleg met de bevolking en met andere organisaties om de wederopbouwstrategie te bespreken. Voor het noodhulpprogramma is in eerste instantie een bedrag van bijna 7 miljoen gulden gebudgetteerd, maar dit bedrag wordt binnenkort bijgesteld als de toekomstplannen bekend zijn.