Carros

Formule 1 gaat ten langen leste verdwijnen

Autofabrieken gaan zelf racen

(06 april 2001)

bron: Zibb.nl

De vijf grootste autofabrikanten in het Formule 1-racen, BMW, DaimlerChrysler, Fiat, Ford en Renault, die zijn verenigd in de ACEA-groep, hebben gisteren in Turijn een eigen race-organisatie opgericht. Daarmee leggen ze een bom de populaire racesport.

De Europese autofabrikanten die actief zijn in de Formule 1, onderzoeken gezamenlijk de mogelijkheid een eigen competitie op te richten. De vijf merken zijn nog tot 2008 verbonden aan de Formule 1, maar kunnen volgens de richtlijnen van de EU een eigen competitie beginnen.

Macht van magnaat
Het plan is geboren na de machtsovername door Leo Kirch in de Formule 1. De Duitse mediamagnaat is met zijn holding Slec voor 75 procent aandeelhouder van de Formule 1 en verwierf onlangs voor twee miljard gulden de televisierechten van de competitie.

Niet op tv
De vijf merken vrezen dat de televisie-uitzendingen van de races binnenkort achter de decoder gaan, wat al zou kunnen vanaf 2003. 'We doen met veel geld mee in deze grote en belangrijke sport,' aldus topman Paolo Cantarella van Fiat, de eigenaar van Ferrari. 'De Formule 1 geniet grote belangstelling. We willen ook in de toekomst zoveel mogelijk mensen in staat stellen de sport te volgen.'

Japanners juichen
De bekendmaking van Cantarella kreeg de instemming van de Japanse fabrikanten Honda en Toyota, die bereid zijn zich aan te sluiten.