Gemeente Haarlemmermeer


* Besluiten B&W


+ 6 april 2001

... B & W-nieuws week 11

Welzijn, Onderwijs en Cultuur

Het college stemt in met de notitie "inspraakreacties Subsidiebeleid in de Sport". Elf organisaties hebben een schriftelijke reactie ingediend. Het conceptvoorstel wordt naar aanleiding hiervan op twee punten aangepast: de stapsgewijze verlaging van de begrenzing van de algemene reserve (van 25% naar 10%) wordt in plaats van in 2002 vanaf 2003 ingevoerd; de normbedragen worden in plaats van periodiek jaarlijks geïndexeerd. De beleidsregels voor het vormen van een bestemmingsreserve voor een eigen sportvoorziening wordt aangescherpt in die zin dat deze niet wordt toegestaan, tenzij één en ander vanuit het gemeentelijk beleid als een gewenste ontwikkeling wordt beschouwd. Op 27 maart houdt de raadscommissie SRF een hoorzitting voor de verenigingen die een schriftelijke reactie hebben ingediend.

Ruimte, Wonen en Economie
Het college heeft kennis genomen van de belangrijkste resultaten van de werkgelegenheidstelling 2000 in "De Meerlanden" (Aalsmeer, Haarlemmermeer en Uithoorn). In de gemeente Haarlemmermeer is de werkgelegenheid met 5.8% toegenomen (+bijna 6.000 werkzame personen). Er zijn bijna 110.000 werkzame personen in de gemeente Haarlemmermeer geregistreerd. Het aantal werkzame personen (inclusief parttimers) overstijgt hiermee het aantal inwoners van de Haarlemmermeer. Het aantal vestigingen nam met 10.7% toe (+623). De werkgelegenheidsgroei blijft wel achter ten opzichte van de laatste 2 jaar. Dit heeft 2 direct aanwijsbare oorzaken; een beperkter arbeidsaanbod en de uitgifte van
bedrijven/kantoorterreinen het afgelopen jaar wat volgend jaar, als de bedrijven/kantoren gereed zijn, een groei van de werkgelegenheid tot gevolg heeft. De luchtvaart is de bedrijfssector met het grootste aantal werkzame personen (31%). Een sterke toename van de werkgelegenheid vond plaats in de secties Vervoer (+15%), Zakelijke dienstverlening (+17%), Bouwnijverheid (+9%), Handel (+8%) en Overige Dienstverlening (+19%). In Hoofddorp nam de werkgelegenheid toe met 6%. De Luchthaven Schiphol telt 5% meer werkzame personen. Nieuw Vennep doet het nog beter met 17% extra arbeidsplaatsen. Het bedrijventerrein Schiphol Rijk kende een toename van de werkgelegenheid van 35%. Andere bedrijventerreinen waar de werkgelegenheid sterk is gegroeid zijn Schiphol Zuid-oost (18%), Graan voor Visch (17%) en Spoorzicht (10%). Beukenhorst kende in 2000 een groei van 7%, terwijl ook op Schiphol Centrum (+3%) en Schiphol-Oost (+7%) het aantal arbeidsplaatsen is toegenomen. Het aantal nieuwe vestigingen in de gemeente Haarlemmermeer groeide met bijna 50% ten opzichte van 1999, waarvan een groot deel uit de ICT-branche. Haarlemmermeer kent 381 ICT-bedrijven in 2000, die bijna 7.000 arbeidsplaatsen opleveren. De 500 buitenlandse bedrijven zorgen inmiddels voor ruim 20.000 arbeidsplaatsen (bijna 20% van de totale werkgelegenheid). Het aantal werkzame personen bij buitenlandse bedrijven is vergeleken met 1999 met 13% gestegen.

Dienst Openbare Werken
Het college heeft de gedoogbeschikking voor het gebruik van een kas als zaalaccomodatie ingetrokken en gelet op de brandonveilige situatie de kas per 1 maart jl. gesloten. Het collegebesluit wordt ter kennisneming toegezonden aan de raadscommissie OWM en ROL.

Bestuursdienst
Het college stelt de raad voor in te stemmen met de gemeenschappelijke regeling Geneeskundige Hulpverlening bij Ongevallen en Rampen in de agglomeratie Amsterdam (GHOR) onder gelijktijdige opheffing van de gemeenschappelijke regelingen Centrale Post Ambulancevervoer Amsterdam en Omstreken (CPA) en Geneeskundige Hulpverlening bij Rampen in de Agglomeratie Amsterdam (GRAM). Het raadsvoorstel wordt behandeld in de raadscommissie ABZ.

Het college gaat via de Voorjaarsnota de raad voorstellen - mede naar aanleiding van de evaluatie van de proefperiode Gemeentekrant
- de Gemeentekrant Haarlemmermeer te continueren in een wekelijkse editie. Het gaat hierbij om een uitgebreide editie met elke week acht pagina's waarvan 2 bladzijden in full colour en de rest met 1 steunkleur. Naast achtergrondartikelen zal de krant meer rubrieken bevatten, zoals bijv. actuele informatie uit B&W, persberichten, agenda's en korte berichtgeving over besluitvorming van raad en raadscommissies, hoogtepunten uit de weekagenda, series over de grote evenementen in 2002, wijken/kernen in beeld en alle officiële mededelingen van de gemeente, inclusief uitnodigingen voor informatie- en inspraakavonden.

Het college heeft de evaluatie 2000 van het klachtenmeldpunt vastgesteld. In 2000 zijn in totaal 91 klachten ontvangen, ruim 30 minder dan in 1999. Op 23 klachten was de klachtenregeling niet van toepassing (bijv. schadeclaims); 8 klachten zijn anders afgehandeld (doorgezonden naar andere instantie, snel een oplossing gevonden en mondeling afgehandeld); 34 klachten zijn terecht en 11 deels terecht ingediend; 15 klachten kunnen als onterecht worden aangemerkt. De meeste klachten gaan over het niet of niet tijdig reageren van buurtbeheer op meldingen over de buitenruimte (straatverlichting, vervuiling) en over de trage procedure bij aanvraag voor bijstand en beantwoording van brieven. Het klachtenmeldpunt is bedoeld voor schriftelijke klachten, mondelinge klachten komen echter ook erg vaak voor. Het college stemt daarom in met de opdracht om een procedure voor mondelinge klachten voor te bereiden. De raadscommissie ABZ en de OR ontvangen de nota en de evaluatie ter kennisname.

Het college heeft de heer W.J. Geldof benoemd als lid van het bestuur van de Stichting Verhuur Accomodaties Haarlemmermeer.

Grondbedrijf
Het college besluit het tweede perceel bouwgrond van het bedrijventerrein Nieuw-Vennep-zuid met een oppervlakte van 15.000 m² aan Erenha Vastgoed II B.V. te verkopen.

Bezwaarschriften
Het college volgt het advies van de bezwaarschriftencommissie en verklaart het bezwaarschrift van Mercurius BV tegen het onder oplegging van dwangsommen naleven van voorschriften met betrekking tot de zelfsluitende toegangsdeuren en het opslaan in de originele verpakking in de cellen, ongegrond.

Aan deze tekst kunt u geen rechten ontlenen