Gemeente Zwijndrecht

Wijkjaarplannen: nadruk op spelen en veiligheid

In de raadsvergadering van 29 maart heeft de gemeenteraad de wijkjaarplannen voor 2001 vastgesteld. In deze plannen zijn allerlei projecten op het gebied van wijkbeheer en verbetering van de woonomgeving opgenomen. Bij de ontwikkeling hebben buurtmonitoren, wijkschouwen en uitgebreid overleg met de wijkplatforms, waarin wijkbewoners zitting hebben, een belangrijke rol gespeeld. Ook de inbreng van de S.I.W.Z. en de wooncorporaties is in de plannen opgenomen.

Uiteindelijk zijn er in totaal 33 projecten geformuleerd en door de raad goedgekeurd. Dit wil echter nog niet zeggen dat ze allemaal uitgevoerd kunnen worden. De financiering van een aantal van de projecten moet nog besproken worden bij de behandeling van de voorjaarsnota in juni van dit jaar. Afhankelijk hiervan zullen deze projecten wel of niet gestart worden. In de wijkjaarplannen voor 2001 lag de nadruk vooral op communicatie, openbare verlichting en speelvoorzieningen.

Contact met de inwoners
In de wijkplatforms worden nog steeds klachten gehoord over soms gebrekkige communicatie tussen inwoners en de gemeente. Het gaat hier om enerzijds het onvoldoende reageren op geluiden uit de wijk en anderzijds om het niet of laat op de hoogte brengen van inwoners over gemeentelijke activiteiten in de wijk. Bij een verbetering van de afstemming tussen inwoners en gemeente gaan de wijkcoördinatoren een centralere rol spelen. Zij dienen in een vroeg stadium op de hoogte te zijn van activiteiten zodat zij de inwoners tijdig kunnen informeren.

Sociale veiligheid
Bij de verlichting van de openbare ruimte tijdens de donkere uren was de verkeersveiligheid altijd maatgevend. Echter, in de samenleving gaat de sociale veiligheid een steeds grotere rol spelen en dit betekent dat aan de openbare verlichting andere eisen gesteld worden. Als gevolg hiervan zullen er meer verlichtingsmasten op andere locaties geplaatst moeten worden en zullen lichtmasten verplaatst moeten worden. Aanpassing van de huidige verlichting aan deze wensen vergt een grote investering (f
1.700.000,-) en is een project dat enkele jaren zal duren. De beslissing hierover wordt uitgesteld tot de voorjaarsnota.

Spelen in de wijk
In Zwijndrecht wonen veel gezinnen met kinderen, dus is er een grote vraag naar speelvoorzieningen. Veel van de huidige speelvoorzieningen voldoen niet meer aan de (veiligheids)eisen van deze tijd of liggen niet op de juiste plaatsen. De gemeenteraad heeft besloten hieraan veel aandacht te geven en op dit gebied een grote stap voorwaarts te maken. Er zijn al een aantal lopende projecten die in dit jaar hun beslag zullen krijgen, maar de gemeenteraad wil meer.
In de aanpak van de ruim 40 speelplekken wordt er van uit gegaan dat de attractiewaarde afgestemd moet zijn op de doelgroep. Tot op heden werd hierbij steeds per buurt naar de behoefte gekeken. Het blijkt dat wegen en waterwegen in een buurt grote obstakels kunnen zijn in het (veilig) bereiken van speelplekken. Kinderen zijn daardoor soms aangewezen op een speelplaatsen in een andere buurt. In de aanpak van de speelplekken stapt men nu van deze methode af en wordt er per woonblok gekeken naar de behoefte. Hierdoor kan er rekening gehouden worden met de bereikbaarheid en kunnen de voorzieningen nog beter op de behoefte afgestemd worden. Voor de aanpak van de speelplekken wordt in de voorjaarsnota voor de jaren 2001 en 2002 ruim 1 miljoen gulden uitgetrokken.

Wat gaat er gebeuren
Om u een goed overzicht te geven van alle plannen vindt u hieronder een overzicht, per wijk, van de projecten die dit jaar in het programma opgenomen zijn.



Centrum


*

Spelen
In grote delen van de wijk Centrum zijn de speelvoorzieningen niet afgestemd op de behoeften van de jeugd en de jongeren in de wijk. Het gemeentelijke groenbeheerplan wordt als uitgangspunt genomen voor de eventuele herinrichting. De omwonenden zal gevraagd worden mee te denken over de inrichting van de speelplekken. Een van de projecten is het trapveldje aan de Jan Campertstraat. Daar zal een kwaliteitsverbetering plaatsvinden met onder andere de plaatsing van een hekwerk en doelen.
*

Parkeren
In grote delen van het centrum van Zwijndrecht zijn de parkeermogelijkheden niet meer toereikend voor het aanbod. Daarom is besloten om tot een parkeerregulering te komen. In delen van de wijk Walburg is dit al uitgevoerd.
85% van de inwoners in het Corridorgebied is niet tevreden over de parkeermogelijkheden. Ook hier zal doormiddel van parkeerregulering dit probleem worden aangepakt. De procedure hiervoor is reeds in werking.
*

Centrumvisie
Voor het Centrum (gebied tussen Laurensvliet, Rotterdamseweg, Ringdijk, Stationsweg/Jeroen Boschlaan) wordt een structuurvisie ontwikkeld. Deze visie zal de leidraad zijn voor het eventueel uitvoeren van herinrichtingsplannen. Het plan zal in deellocaties verder worden uitgewerkt. Wijkbeheer is nauw betrokken bij de ontwikkelingen van de ideeën.


Heer Oudelands Ambacht


*

Hondenbeleid
In het kader van het ontwikkelen van een hondenbeleid voor de hele gemeente zal een pilot-project plaatsvinden in de wijk Heer Oudelands Ambacht. Uit onderzoek blijkt dat overlast van hondenpoep in de leefomgeving als een van de grootste ergernissen wordt ervaren. Tot nu toe zijn er aan hondenbezitters alleen regels opgelegd, maar werden er geen mogelijkheden geboden. Een gemeentelijke werkgroep zal in overleg met zowel honden- als niet-hondenbezitters aan mogelijke oplossingen gaan werken.

*

Sweelinckplantsoen
Voldoet dit gebied nog wel aan de wensen van de omwonenden? Er is onvrede geuit over de bestrating, de groenvakken, het onderhoud van de speelvoorzieningen, de kunstwerken en de verkeersveiligheid. Er zal eerst nog meer inzicht moeten komen in de knelpunten. Daarna kan er een plan ontwikkeld worden. Vanwege de bijzondere positie die het plantsoen in neemt worden er naast de omwonenden ook stedelijk adviseurs bij de plannen betrokken. In de voorjaarsnota wordt 1 miljoen gulden voor dit project gereserveerd.

*

Spelen
Diverse speelplaatsen in de wijk waaronder Sweelinckplantsoen, Mendelssohnplantsoen en Scarlattiplaats voldoen niet meer aan de wettelijke eisen. Ook de attractiewaarde kan verhoogd worden. Met name kinderen zullen bij de herinrichtingen betrokken worden.
*

Jongerenvoorziening Molenvliet

*

Door het gebrek aan voorzieningen voor de leeftijdscategorie 12 tot 17 jaar voelen jongeren zich wat aan hun lot overgelaten en niet verantwoordelijk voor het creëren van een prettige woonomgeving. Samen met jongeren en ouderen wordt een plan uitgewerkt voor de inrichting van een groenstrook aan de Molenvliet tot sportvoorziening speciaal voor deze leeftijdsgroep.


Kort Ambacht


*

Spelen
De buurten `verjongen' en daardoor is de woonomgeving niet meer optimaal afgestemd op de wensen. De speelvoorzieningen moeten worden aangepast en op sommige plaatsen worden uitgebreid. Het gaat hier om de Zeeheldenbuurt, Verzetsheldenbuurt, Bloemenbuurt, pleinen van de Kapitieinflats en het grasveld aan de Kloosstraat. In verband met woningbouwprojecten in de wijk worden speelplekken opgeheven. Hiervoor moeten nieuwe plekken terug komen. Dit gebeurt bij kinderdagverblijf Dribbel, het trapveldje bij de Beinemastraat en de speelplek bij de Nijhoffstraat.

*

Kleur en fleur Bloemenbuurt
Bewoners van de buurt hebben aangegeven meer groen in hun woonomgeving te wensen. De buurtschouw in het afgelopen jaar heeft aangegeven dat er al veel is verbeterd. In het reguliere groenbeheerplan van de gemeente wordt extra aandacht gegeven aan de wensen van de buurt. Op deze manier kan zonder veel extra kosten toch een verbetering worden ingevoerd.
*

Sociaal programma
In de wijk is een hoge woningdichtheid, zijn veel verhuisbewegingen en wonen veel mensen met verschillende culturele achtergronden. De kwaliteit van de voorzieningen is matig. Ook op het gebied van verkeer, milieu en speelruimte doen zich problemen voor. Bewoners voelen zich in de wijk Kort Ambacht niet overal veilig. Ook het aanbod van sociale voorzieningen is niet voldoende afgestemd op de behoeften. Met een integraal plan, waarbij de bewoners nauw worden betrokken, worden vooral op sociaal gebied de achterstanden weggenomen. Uiteindelijk komt er een meerjarenplan waarbij allereerst aandacht wordt gegeven aan de veiligheid. Ook wordt er geïnvesteerd in de hulp bij individuele problemen van huishoudens en tot slot wordt een sociaal programma ontwikkeld. Enkele onderdelen van dit grote project zijn het ontwikkelen van een nieuw wijkcentrum in combinatie met het versterken van de positie van het basisonderwijs en het realiseren van een sociaal netwerk van voorzieningen, zodat kwetsbare bewoners blijvend geholpen kunnen worden. Dit project hangt nauw samen met andere projecten in de wijk.
*

Kapiteinflats
Dit project bestaat uit een aantal deelprojecten en past in het project Sociaal programma voor de wijk Kort Ambacht. Het doel is het structureel verbeteren van de leefbaarheid in en rond de flats en van de betrokkenheid van bewoners bij hun leefomgeving. Met gerichte acties van alle betrokken partijen zal het beeld van de flats moeten verbeteren en de positie van de woningen op de markt moeten worden versterkt. Over zo'n tien speelplekken in deze buurt zijn de bewoners ontevreden. Deze plekken blijken ook niet meer te voldoen aan de wettelijke inrichtingseisen. Deze voorzieningen moeten veilig en aantrekkelijker worden gemaakt.

Resultaten van diverse onderzoeken in de buurt wijzen uit dat er geen sprake is van een prettige en veilige leefomgeving. De veiligheid zal voor een belangrijk deel verbeteren door het vergroten van sociale contacten en controle. Stappen die hierbij gezet worden zijn `Schoon, heel en netjes', het met bewoners opstellen van leefregels en de naleving ervan, extra individuele begeleiding van huishoudens en bewonersparticipatie. De regie van dit project is in handen van Woningstichting Progrez. De gemeente neemt deel in verschillende delen van het project.

*

Brede school
Een brede school vervult meer functies in een wijk dan alleen het geven van onderwijs. Naast bijvoorbeeld peuteropvang en buitenschoolse opvang kunnen ook sociaal -culturele activiteiten in de school plaatsvinden. Dit kan de binding tussen inwoners van een wijk bevorderen. Ruimtelijke herinrichtingen in de wijk zijn een goed moment om de brede school gedachte verder te ontwikkelen. Er zal in het komende jaar eerst samen met betrokken partijen een visie ontwikkeld worden.
*

Veiligheid Aruba- en Bonairestraat
De Aruba- en Bonairestraat zijn aangelegd in een periode dat het voldoende was als er aan één zijde van de straat geparkeerd kon worden. Door de groei van het autobezit in de laatste jaren staan er nu vaak aan beide zijden auto's geparkeerd en kunnen de hulpdiensten moeilijk bij de woningen achter in de straat te komen. Er wordt een ontwerp gemaakt voor de herinrichting van deze straten waarmee dit probleem opgelost wordt. In de voorjaarsnota wordt f 200.000,- opgenomen.
*

Mobiel politiesteunpunt
In een streven naar een betere bereikbaarheid voor de inwoners wil de politie gebruik gaan maken van een mobiel steunpunt waarin spreekuur gehouden kan worden, informatie verstrekt kan worden en waarmee men in contact kan komen met bijvoorbeeld jongeren. Dit steunpunt kan vast op verschillende plaatsen in de wijk ingezet worden, maar kan ook bijvoorbeeld bij scholen, winkelcentra en uitgaansgelegenheden diensten bewijzen. Het rijdende steunpunt wordt een aanvulling op de huidige dienstverlening. De politie neemt het beheer en de exploitatie voor haar rekening. Ook de woningcorporaties zijn bereid een bijdrage te leveren.
*

Plein P.C. Hooftstraat
Dit plein heeft achterstallig onderhoud en het huidige gebruik komt niet geheel overeen met de inrichting. Het plein wordt heringericht. De functie van het plein blijft gehandhaafd en de speelmogelijkheden zullen zich richten op kinderen rond 6 jaar.

*

Parkeren werknemers
De bewoners van Meerdervoort ondervinden hinder van werknemers van Unimills en Quest International die hun auto in de wijk parkeren. Naast parkeerhinder gaat het hierbij voornamelijk om geluidsoverlast en veiligheid voor spelende kinderen. Parkeren op andere plaatsen is moeizaam. Door acties zal geprobeerd worden om werknemers te stimuleren op andere plaatsen te parkeren.

*

Buurtpark De Lus
De sociale veiligheid in het park wordt als onvoldoende ervaren en zal samen met de kwaliteit geoptimaliseerd worden. Omdat er ook veel ouderen van het park gebruik maken zal bij een aanpassing ook met hun wensen rekening gehouden worden.



Nederhoven


*

Actieplan pleinen
Het actieplan is reeds in 2000 gestart. De anonimiteit van inwoners is door het hoge verhuispercentage en de grootte van de complexen groot. Graag wil men de samenhang in de buurt versterken door de sociale contacten en controle te vergroten. De meeste van de fysieke maatregelen zijn inmiddels uitgevoerd. Voor het ontwikkelen van samenhang is een langdurige inzet nodig van opbouw- en welzijnswerk.
*

Vogelbuurt West
De gemiddelde leeftijd van de bewoners van deze wijk stijgt. Bijna een kwart is ouder dan 65 jaar. Ouderen hebben meer behoefte aan goed begaanbare bestrating en goede oversteekplaatsen. Dit project bestaat uit het verbeteren van de entrees voor de seniorencomplexen, de trottoirs en de invalidenafritten.

*

Vogelbuurt Oost
Er is in deze buurt niet zoveel speelruimte voor de kinderen en daarom is het belangrijk dat de bestaande plekken zo aantrekkelijk en veilig mogelijk zijn ingericht. In overleg met de bewoners en kinderen wordt in het komende jaar de bestaande ruimte heringericht.
*

IJsvogelplein en Reigerstraat
In een deel van de Reigerstraat en in de bocht naar het IJsvogelplein is de bestrating slecht. Deze delen van de weg worden herstraat.
*

Hondenbeleid
De overlast van hondenpoep in de woonomgeving wordt als een van de grootste ergernissen ervaren. Hondenbezitters krijgen tot nu toe alleen verplichtingen opgelegd, maar er worden geen alternatieven geboden. Gedacht wordt aan losloopgebieden en hondentoiletten en er moeten voorzieningen getroffen worden voor het opruimen van de uitwerpselen van onze trouwe viervoeter. Speel- en trapveldjes zouden hondenpoep vrij moeten blijven. De wijk Heer Oudelands Ambacht is als Pilot-wijk aangewezen. Nederhoven is de volgende wijk. Er zal een werkgroep geformeerd worden die geschikte locaties bekijkt.

Noord


*

Langeraarstraat
Deze buurt wordt door de bewoners niet als schoon en netjes ervaren. Dit project wil daar iets aan doen. Er wordt gestreefd naar minder overlastsituaties en een groter verantwoordelijkheidsgevoel voor de woonomgeving bij de bewoners. Het verbeteren van de onderlinge contacten, nettere groenvoorzieningen en het opknappen van drie speelmogelijkheden moeten hieraan een bijdrage leveren.

*

Verkeersveiligheid
In de wijk worden diverse punten als verkeersonveilig aangemerkt. In het kader van het Verkeerscirculatieplan en de 30 km/uur zonering worden hier op lange termijn maatregelen getroffen. Op korte termijn moeten er tijdelijke maatregelen zoals een veilig oversteekplaats in de Burgemeester Jansenlaan komen.

*

Grote Beerstraat
In dit buurtje wil men, met name in de zomermaanden, graag meer gebruik kunnen maken van de buitenruimte. Samen met de bewoners zal een plannetje gemaakt worden.

*

Groendagen
Met als doel een schone en gezellige buurt worden in de wijk Groendagen georganiseerd. De bewoners worden dan uitgenodigd om met elkaar en de medewerkers van groenbeheer de wijk schoon en groen te maken. Net als vorig jaar zullen ook dit jaar Groendagen georganiseerd worden.

Walburg


*

Wandelpromenade
De wandelpromenade langs de Oude Maas verdient meer uitstraling. De klinkers maken het pad niet voor iedere wandelaar goed begaanbaar. Daarom wordt er een andere verharding aangebracht. Ook de aankleding van het pad met nieuwe bankjes en verlichting verdient aandacht. Voor een mooi beeld moet dit afgestemd worden op de promenade van Westkeetshaven. Daarom wordt hiermee nog even gewacht tot dit plan verder ontwikkeld is.
*

W.H. Vliegenstraat e.o.
Gecombineerd Woningbeheer wil aan het complex groot onderhoud plegen. Samen met wijkbeheer zal een verdere verbetering van de woonomgeving aangepakt worden. In samenspraak met bewoners zal een idee- en planvorming plaatsvinden. Aandachtspunten hierbij zijn bestrating, groenvakken, parkeerplaatsen, afvalinzameling, speelvoorzieningen en verkeersveiligheid.

*

Speelveld P.J. Oudplein
Veiligheid is een aspect dat ook in deze wijk aandacht verdient. Er wordt bijvoorbeeld overlast ervaren van jongeren op het verharde speelveld. Samen met de gebruikers en de omwonenden zal een oplossing gezocht worden met betrekking tot het gebruik van het speelveld.
*

Spelen De Were
De werkgroep Speelvoorzieningen van het wijkplatform heeft, naast een extern onderzoek, een inventarisatie gehouden en het blijkt dat de kwaliteit van de speelvoorzieningen matig tot slecht is. Het gaat hier om acht speelplekken die in een plan verdeeld over enkele jaren aangepakt gaan worden.