European Union

FRY : visit of the Special Representative of the UN Secretary-General in Kosovo Hans Haekkerup to Belgrade Press Release: Brussels (06-04-2001) - Press: 144 - Nr: 7836/01


Brussel,
6 april 2001

7836/01 (Presse 144)

P 73/01

(OR. fr)

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie

over het bezoek van de speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN

in Kosovo, Hans Haekkerup, aan Belgrado

De Europese Unie juicht het bezoek toe dat de speciale vertegenwoordiger van de secretaris-generaal van de VN in Kosovo, Hans Haekkerup, op 5 april 2001 aan Belgrado heeft gebracht. Diens ontmoeting met President Vojislav Kostunica van de FRJ is een belangrijke stap op de weg naar het aanknopen van constructieve betrekkingen tussen de VN-missie in Kosovo (UNMIK) en de regering van de FRJ.

De EU is ten zeerste verheugd over de steunbetuiging van President Kostunica voor de inspanningen van UNMIK om een juridisch kader voor Kosovo tot stand te brengen en over het feit dat hij bevestigt dat de Kosovo-Serviërs aan dit proces zullen deelnemen.

De EU herinnert aan eerdere toezeggingen van de FRJ/Servische autoriteiten met betrekking tot de vrijlating van de overige Kosovo-Albanese politieke gevangenen. De EU steunt de gedachte een gemeenschappelijk mechanisme (FRJ/UNMIK) op te richten om het lot van alle vermisten op te helderen, zulks mede teneinde Serviërs, Kosovo-Albanezen en andere vertegenwoordigers van de civiele samenleving bij een en ander te betrekken.

De EU dringt er nogmaals bij de Kosovo-Albanese leiders op aan, hun invloed aan te wenden om een eind te maken aan het geweld jegens en de intimidatie van minderheden. Zij moedigt KFOR en

UNMIK aan zich tot het uiterste te blijven inspannen om de minderheden te beschermen en de voorwaarden te scheppen voor een veilige en waardige terugkeer van alle vluchtelingen en ontheemden uit Kosovo.

DE EU ziet de formele vestiging van een UNMIK-kantoor in Belgrado met vreugde tegemoet.