PERSBERICHT

Tentoonstelling De Drankduivel
Periode : 6 april 2001 tot en met 30 september 2001

Plaats: Veenkoloniaal Museum Veendam

Onder de titel 'De Drankduivel' staat van 6 april tot en met 30 september de drankbestrijding centraal in Veenkoloniaal Museum te Veendam. Er wordt stilgestaan bij meer dan honderd jaar drankbestrijding in de regio. Eind 19e begin 20e eeuw was het drankmisbruik onder arbeiders relatief groot. Verschillende organisaties gingen zich aan het eind van de 19e eeuw inzetten om de mensheid van de drank af te houden, of om in ieder het drankgebruik te matigen. Het begrip 'de blauwe knoop' is nog bij velen bekend. In de jaren twintig tot en met vijftig speelden diverse 'drankweercomités' een grote rol in de samenleving. Regelmatig werden tentoonstellingen en actieweken georganiseerd. In de jaren zeventig en tachtig liep de animo voor deze verenigingen en comités steeds verder terug. Het verdwijnen van de meeste organisaties wil nog niet zeggen dat er niets meer aan drankbestrijding en voorkoming van alcoholmisbruik wordt gedaan. De overheid speelt anno 2001 een centrale rol en daarmee is in feite de cirkel rond. Ook in de 17e eeuw trachtte men middels allerlei ordonnanties het drankmisbruik in te perken.

In de expositie De Drankduivel wordt aandacht besteed aan de diverse organisaties die zich met drankbestrijding bezig hielden en houden. Kleurrijke publicaties, brochures, vaandels, posters en affiches vormen de 'blauwe' draad in het geheel. De expositie geeft een duidelijk tijdsbeeld weer waardoor men de manier van actievoeren van tijd tot tijd ziet veranderden.

Eén van de meest bekende campagnes om drankmisbruik te voorkomen voerde Veilig Verkeer Nederland met zijn 'Glaasje op, laat je rijden! '. De actie werd zelfs zo populair dat het bijbehorende liedje een carnavalskraker werd. Iets waar men natuurlijk niet op zat te wachten.

De affiches van Veilig Verkeer Nederland, nu 3VO, ontbreken daarom zeker niet in de tentoonstelling!

Leerlingen van de Winkler Prins Scholengemeenschap te Veendam zullen in het kader van het vak CKV, zelf affiches ontwerpen die overvloedig alcoholgebruik aan de kaak stellen. De door de leerlingen ontworpen affiches worden tegelijkertijd met de expositie tentoongesteld. Op zondag 22 april zal het ensemble 'Teiltje met tranen', diverse drankbestrijdingliederen, maar ook smartlappen als 'Toe vader lief' en 'De Kroeg, ten gehore brengen.

Veendam, 30 maart 2001