Erasmus Universiteit Rotterdam

6 april 2001

Decaan medische faculteit neemt afscheid

Ter gelegenheid van het emeritaat van prof.dr.Carel Verwoerd vindt op vrijdag 6 april 2001 het symposium 'The future of health care and otorhinolaryngology' plaats. Professor Verwoerd neemt die dag afscheid als hoogleraar Keel-, neus-, en oorheelkunde en tevens als decaan van de Faculteit der Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen. Hij wordt als decaan opgevolgd door prof.dr. Paul van der Maas, hoogleraar Maatschappelijke Gezondheidszorg.

Prof.dr. C.D.A. Verwoerd is vanaf 1981 als hoogleraar Keel-, neus-, en oorheelkunde en Heelkunde van het hoofd-hals gebied verbonden aan de

EUR. Daarnaast is hij sinds 1994 decaan van de Faculteit der Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen. In die functie is hij een van de drijvende krachten achter de vorming van het Erasmus universitair Medisch Centrum Rotterdam (EMCR), waarin de faculteit en het Academisch Ziekenhuis Rotterdam hun krachten hebben gebundeld. In september 2000 werd de bestuurlijke fusie tussen faculteit en ziekenhuis een feit, wat inhoudt dat de decaan van de faculteit voortaan zitting heeft in de Raad van Bestuur EMCR.

'The future of health care and otorhinolaryngology' (De toekomst van de gezondheidszorg en de keel-, neus-, en oorheelkunde) karakteriseert de toekomstgerichte visie van de scheidend decaan. De ochtend van het symposium is ingeruimd voor een expertprogramma op het gebied van keel-, neus, en oorheelkunde, waarin binnen- en buitenlandse sprekers ingaan op de toekomst van hun vakgebied.

Het middagprogramma heeft een meer algemeen karakter met vooraanstaande sprekers op het gebied van gezondheidszorg in Nederland. Het afscheidscollege 'Evenwicht in beweging' van prof. Verwoerd vormt de afsluiting van het symposium.

Programma

The future of otorhinolaryngology (Engelstalig) EUR Woudestein, M-gebouw, Forumzaal

9.30 Klinische presentaties

10.30 Lezingen:

* 'Futurotology', door prof.dr. Louw Feenstra (EUR)
* 'Current concepts of the relationship between infection and allergy', door prof.dr. Paul van Cauwenberge (Gent)
* New strategies for the immunological prevention of otitis media, door prof.dr. Pekka Karma (Helsinki)

* 'The current status of managed care in the USA, door prof.dr. Allan B. Seid (San Diego)

The future of health care (Nederlandstalig)
EUR Woudestein, Aula

13.15 Lezingen:

* Macht en onmacht van het bestel voor optimaal medisch onderzoek, door prof.dr. Rob Reneman (KNAW)

* Zorgkwaliteit, een overheidszorg, door prof.dr. Jan Sixma (Nationale gezondheidsraad)

* Wat draagt de universiteit bij aan onze volksgezondheid?, door prof.dr. Paul van der Maas (EUR)

15.15
'Evenwicht in beweging', afscheidscollege door prof.dr. Carel Verwoerd (EUR)

Noot voor de pers
Symposium en afscheidsrede 6 april 2001
Plaats: Woudestein, Forumzaal (ochtend) en Aula (middag) Info: Fred Balvert, voorlichter Faculteit der Geneeskunde en Gezondheidswetenschappen.
Tel (010) 408 8059
E-mail balvert@facb.fgg.eur.nl