Universiteit Twente

Telematica ondersteunt groepswerk in onderwijs
WN 01/17 *6 april 2001

promotie drs. J.T. van der Veen, faculteit Toegepaste Onderwijskunde: Telematic support for group-based learning

Op veel instellingen voor het hoger onderwijs dient groepswerk als werkvorm om de studenten te activeren. In zijn proefschrift beschrijft Jan van der Veen het resultaat van een multidisciplinair onderzoek naar de mogelijkheden om groepswerk te ondersteunen met behulp van telematica.

Het onderzoek concentreert zich op de mogelijkheden van telematica om planning, operationalisatie en voortgangsbewaking voor docenten en groepen studenten eenvoudiger te maken. Voor studenten is het vaak lastig tussen groepsbijeenkomsten door samen te werken aan opdrachten of onderdelen daarvan. Projectruimtes en benodigde faciliteiten zijn namelijk beperkt aanwezig en studenten hebben steeds vaker andere verplichtingen of wonen ver van elkaar vandaan. Docenten vinden het lastig de voortgang van alle groepen te bewaken. Telematica nu kan zulke problemen helpen oplossen. Om te zien of deze oplossingen de gerezen problemen ook inderdaad verhelpen, werden ze uitgeprobeerd in drie praktijksituaties aan de Universiteit Twente.

Een terugkerend thema in het onderzoek was de afweging tussen functionaliteit en gebruiksgemak. Zo bleken zich in de eerste twee praktijksituaties maar enkele studenten per groep te specialiseren in het gebruik van de telematica-ondersteuning (workflow), met als resultaat dat er slechts beperkt gebruik van werd gemaakt. In de laatste praktijksituatie kregen studenten Technische Bedrijfskunde via het World Wide Web ondersteuning aangeboden bij het bestuderen van vakliteratuur en het uitwisselen van samenvattingen. De ontworpen oplossing sloot nauwer aan op de taken van studenten en docenten, bleek bovendien eenvoudig te bedienen en werd uiteindelijk veel gebruikt. Een randvoorwaarde voor succesvolle telematica-ondersteuning blijft wel dat de onderwijstaken door de studenten als nuttig worden gezien.

promotor: prof. dr. B. Collis
co-promotor: prof. ir. E. Michiels
informatie: drs. B. Meijering, tel. (053) 489 43 85 e-mail: b.meijering@cent.utwente.nl