ENECO

Rotterdam, 6 april 2001

ENECO vervangt 500 signaalontvangers met radiumelement

ENECO Energie heeft geconstateerd dat een bepaald type van de in Den Haag in gebruik zijnde signaalontvangers radium bevat dat een radio-actieve straling afgeeft. Het gaat om 500 van deze kastjes, die zorgen voor de omschakeling van normaal naar goedkoop tarief voor elektriciteit. ENECO is verrast over deze ontdekking en heeft direct de Inspectie Milieuhygiene van het ministerie van VROM op de hoogte gebracht.
ENECO heeft in opdracht van en in overleg met VROM een saneringsplan opgezet dat ertoe moet leiden dat de betreffende ontvangers voor 1 april 2002 zijn vervangen. Uit een inventarisatie die EnergieNed, de federatie van energiebedrijven, na de melding van ENECO heeft gehouden, blijkt dat dezelfde ontvangers elders in Nederland niet zijn aangetroffen.

De Inspectie Milieuhygiene van het ministerie van VROM heeft aangegeven dat de straling bij normaal gebruik geen gevaar voor de volksgezondheid oplevert, omdat de maximale stralingsdosis die een bewoner of een medewerker van het energiebedrijf hierdoor kan ontvangen, ver beneden de toegestane dosis blijft. Aangezien er echter nu signaalontvangers beschikbaar zijn die even goed werken maar geen radioactieve bron bevatten, moeten van de inspectie de ontvangers toch gecontroleerd verwijderd en verwerkt worden. De straling die de ontvanger afgeeft is te vergelijken met die van de lichtgevende wijzers van een oud horloge.

De signaalontvangers zorgen ervoor dat een dubbeltariefmeter omschakelt van dag- naar nachttarief en dat elektrische boilers op afstand kunnen worden in- en uitgeschakeld door het energiebedrijf. De ontvanger is een apart kastje dat zich in de meterkast bevindt. De betreffende signaalontvangers zijn gefabriceerd in de periode van 1957 tot 1961, toen dit soort radioactieve bronnen nog veel gebruikt werden in allerlei apparaten.
Van de ontvangers is pas nu bekend geworden dat er in een glazen schakelbuisje radium 226 is verwerkt. De radioactiviteit kwam aan het licht toen ENECO een partij afgedankte ontvangers afleverde bij een afvalverwerker. Dit kwam voor ENECO als een volslagen verrassing.

Het stralingsniveau van de ontvangers levert geen gevaar op voor de gezondheid maar aan de verwijdering en afvoer zijn wel regels verbonden vanuit oogpunt van arbeidsomstandigheden en milieu- en vervoerseisen. Daarom heeft ENECO in opdracht van en in overleg met VROM het saneringsplan opgezet waarin de verwisseling en afvoer van de betreffende ontvangers is geregeld. ENECO weet, op basis van haar administratie, waar de ontvangers zich bevinden. Aan alle klanten die een signaalontvanger met het radium element in huis hebben, heeft ENECO op 4 april een brief gezonden waarin de verwisseling van de signaalontvanger wordt aangekondigd.