GroenLinks

GroenLinks Tweede-Kamerfractie Nieuwsbrief 22 februari 2001 15:59

GROENLINKS PUBLIEKSDEBAT SOCIALE VEILIGHEID

(22 februari 2001)

Op vrijdagmiddag 6 april debatteert Femke Halsema (GroenLinks woordvoerder-Justitie) met Chrisje Brands (Willem Pompe Instituut Utrecht) en Jelle van Veen (Politie Amsterdam/Amstelland) over leefbaarheid, criminaliteit op straat, ontspoorde jongeren, terechte en onterechte angsten en de roep om meer repressie en hogere straffen. Aanleiding voor het debat vormt een nota over sociale veiligheid die de GroenLinks Tweede-Kamerfractie medio maart presenteert. In deze nota pleit Femke Halsema ervoor de "repressie-reflex" te onderdrukken wanneer het om problemen in de openbare ruimte gaat. Zij ziet liever dat de sociale preventie wordt bevorderd. Daarbij gaat het zowel om het handhaven van de veiligheid op straat als om de opvang van "probleemveroorzakers" Vaak zijn dat immers mensen met een problematische achtergrond, voor wie professionele hulp geboden is. Om een samenhangend preventiebeleid te voeren, zullen wel eerst de barrières tussen verschillende overheidsorganen geslecht moeten worden. Dan krijgen structurele maatregelen die meerdere terreinen raken pas een echte kans. En ook de lokale samenwerking tussen overheid en professionele instellingen (denk aan de politie samen met GGD's) kan nog stukken beter.

Het debat op 6 april gaat over de paradox van grote onveiligheid versus tekortschietende preventie. Hoewel het de vraag is, of de openbare ruimte werkelijk onveiliger wordt, lijkt het of veel mensen zich op straat onveilig en onbeschermd voelen. De leefbaarheid van achterstandswijken gaat achteruit. De machteloze maatschappij verlangt een krachtdadig optredende overheid. Maar daarmee worden de problemen waar kwetsbare groepen mee worstelen niet opgelost. Er is gebrek aan opvang en begeleiding voor verslaafden en psychiatrische patiënten. Jongeren die onder toezicht zijn gesteld, moeten het met veel te weinig aandacht van hun voogd stellen. En degenen die ontspoord en bestraft zijn, worden teveel aan hun lot overgelaten, wat de kans op recidive ernstig vergroot.

Op de discussiemiddag toetsen wij de politiek aan verhalen uit de praktijk. Waar is sociale preventie een succes? Waar schiet het nog tekort? Wat staat de landelijke politiek te doen? En bestaat er een GroenLinks sociaal-preventiebeleid? Lokale beleidsmakers, medewerkers van opvanginstellingen, de politie, sociaal werkers en sociaal verpleegkundigen zijn uitgenodigd om hun ervaringen te komen vertellen. Uiteraard zijn ook anderen welkom.

Vrijdag 6 april 15.30u (zaal open 15.00u)
Trait-d'union, Voetiusstraat 2, Utrecht

Voor aanmelding: 070-318 3030