Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn

Persberichten :

De school en het echte leven

Nieuwe NIZW-publicatie over de brede school

5 april 2001

Kinderen die op Koninginnedag een eigen straathandeltje voeren, leren sociale vaardigheden en van alles over vraag en aanbod. Sommige dingen maak je je in het echte leven sneller en beter eigen dan op school. In de publicatie De school en het echte leven staat de vraag centraal hoe binnen- en buitenschools leren op een zinvolle manier te combineren zijn. Actuele discussies over het nieuwe leren worden in het verband van de brede-schoolontwikkeling geplaatst. De school en het echte leven verschijnt 9 april 2001 bij het Nederlands Instituut voor Zorg en Welzijn / NIZW.

Leren en de brede school
De school en het echte leven maakt zichtbaar dat brede-schoolontwikkeling niet alleen organisatorische aspecten heeft, maar dat ook de inhoudelijke kant van leren op de brede school verandert. Auteurs uit diverse disciplines beschrijven het leren van kinderen en jongeren als proces van identiteitsontwikkeling dat zich zowel binnen als buiten de school, thuis of in de buurt afspeelt. Het verbinden van deze verschillende leerervaringen beschrijven zij als de essentie van de brede school.

Inhoud
De school en het echte leven start met een visie op leren. De artikelen die daarop volgen zijn te lezen als concretiseringen van deze visie, met veel praktische voorbeelden. Zij bestrijken de voorschoolse leeftijdsperiode tot en met die van het voortgezet onderwijs. Aan bod komen onder meer kinderspel, taalontwikkeling, ICT, sport, kunst, buurteducatie, loopbaanoriëntatie en -begeleiding, stages en echt werk. Het boek besluit met een samenvatting van de hoofdlijnen, discussiepunten en een aantal randvoorwaarden om leren in brede-schoolverband te stimuleren.

Doelgroep
De school en het echte leven is bedoeld voor iedereen die betrokken is bij de brede-schoolontwikkeling. De publicatie nodigt uit tot constructieve gesprekken tussen mensen uit verschillende disciplines en werkvelden. Het boek is ook zeer geschikt voor opleidingen, ondersteuningsinstellingen in onderwijs, welzijn, sport, kunst en andere partners in educatie.

Bestellen
De school en het echte leven. Leren binnen en buiten school (232 blz.) is geschreven onder redactie van Saskia van Oenen en Froukje Hajer met medewerking van een team van vijftien deskundigen uit verschillende disciplines en kost f 39,50. ISBN 90-5050-866-9 en bestelnummer E 221612. De publicatie is verkrijgbaar via de boekhandel of te bestellen bij NIZW Uitgeverij, postbus 19152, 3501 DD Utrecht, telefoon (030) 230 66 07, fax (030) 230 64 91, e-mail bestel@nizw.nl.

Contact
Afdeling Verkoop, e-mail: bestel@nizw.nl

Laatste update: 5 april 2001