FNV

CAO-onderhandelingen voor ziekenhuizen afgebroken
Abvakabo - MKraanen@abvakabo.nl

Langere werkweek onacceptabel; bonden bereiden acties voor De werkgevers zijn vandaag uit het overleg voor een nieuwe CAO-ziekenhuizen gestapt. De belangrijkste reden is dat de werkgevers vasthouden aan het invoeren van een verplichte collectieve arbeidsduurverlenging tot 38 uur per week, die volledig door de werknemers moet worden betaald en waarmee de bonden niet akkoord gaan. De vakbonden vinden dit onacceptabel en houden vast aan de 36-urige werkweek. Ook het loonbod van de werkgevers is volstrekt onvoldoende. De bonden ABVAKABO FNV, CFO CNV, NU`91, Unie Zorg en Welzijn en FHZ gaan de komende tijd met hun leden praten over de voorbereiding van acties. De CAO-ziekenhuizen geldt voor ongeveer 170.000 werknemers.

De werkgevers in de ziekenhuizen (NVZ) willen een langere werkweek omdat er een tekort aan personeel is in de ziekenhuizen. Het personeelstekort moet volgens de bonden juist worden weggewerkt door het aantrekkelijker maken van het werken in de ziekenhuizen en collectieve uitbreiding van de werktijd levert absoluut geen bijdrage aan een oplossing van de problemen. Bovendien wil de NVZ de werktijduitbreiding volledig door de werknemers zelf laten betalen. Wanneer werknemers per week twee uur extra gaan werken, krijgen ze deze uren niet uitbetaald. Het maandloon blijft hetzelfde, waardoor het uurloon daalt (met ongeveer 5,5 procent). De invoering van de 13e maand moet dat inkomensverlies gaan compenseren. Dat is dus de bekende 'sigaar uit eigen doos'. De NVZ heeft als loonbod voor vijftien maanden 3,5 procent op tafel gelegd, plus 0,5 procent decentraal in te vullen. Ook dit is voor de bonden volstrekt onvoldoende. De bonden eisen tenminste 4 procent voor één jaar, plus verhoging van de eindejaarsuitkering met 2,4 procent als forse stap op weg naar een volledige 13e maand.

Waarom is een langere werkweek geen oplossing?

- Het personeelstekort in de ziekenhuizen is het laagst in de hele zorgsector. Daarom is het niet nodig met zulke ingrijpende generieke voorstellen te komen.
- In andere zorgsectoren is een veel groter personeelstekort, bijvoorbeeld in de verpleeg- en verzorgingshuizen. Vorige maand is daar een akkoord afgesloten zonder uitbreiding van de werkweek, omdat ook de werkgevers daar inzien dat dit absoluut geen oplossing biedt.
- Handhaving van de 36 uur als normwerkweek is voor de bonden een belangrijke zaak. Een aantal jaren geleden is bij de invoering van de 36-urige werkweek door de werknemers loon ingeleverd (twee jaar op de nullijn). De werknemers willen deze verworvenheid nu niet weer inleveren. Korter werken is een belangrijke en aantrekkelijke arbeidsvoorwaarde.
- In de ziekenhuizen werkt het overgrote deel van de werknemers (70 procent) in deeltijd. Deze mensen hebben bewust gekozen voor een kortere werkweek en zullen ook bij uitbreiding van de werkweek niet méér willen gaan werken. In dat geval gaan ze er in salaris zelfs op achteruit, omdat het uurloon lager wordt.
- Op dit moment bestaat al de mogelijkheid om op vrijwillige basis meer uren te werken. Dit is in de CAO geregeld. Hiervan wordt nagenoeg geen gebruik gemaakt door werknemers en ook de werkgevers in de instellingen stimuleren dit nauwelijks. Slechts 10 procent van de werkgevers heeft zich voor deze regeling aangemeld.
- Uitbreiding van de werkweek staat haaks op het principe van gezond werken. In een sector waar de werkdruk, het ziekteverzuim en de instroom in de WAO hoog is, moet je door langere werkweken niet nog meer druk leggen op werknemers. Daarvoor moeten andere middelen worden ingezet.
- In het voorstel van de werkgevers gaat het uurloon voor werknemers omlaag. Juist in de ziekenhuizen, waar veel kritiek is op de hoogte van de lonen, is dit onacceptabel.
- Uitbreiding van de werkweek heeft ook nog consequenties voor de onregelmatigheidstoeslag en het pensioen.
De leden van de bonden hebben in de voorbereiding van de CAO-onderhandelingen duidelijk uitgesproken dat er nu forse verbeteringen van arbeidsvoorwaarden moeten komen en dat verslechteringen niet geaccepteerd worden. De bonden gaan nu overleggen met de leden op welke manier de werkgevers onder druk gezet kunnen worden. In het land is al begonnen met de vorming van actiecomités in de ziekenhuizen.

Zoetermeer, 5 april 2001

Meer nieuws? http://www.fnv.nl/nieuws