Rotterdam, 5 april 2001

Nieuwe gids over luchtdicht bouwen

De luchtdichtheid van gebouwen krijgt nog te weinig aandacht, vindt Stichting Bouwresearch (SBR). Met de nieuwe publicatie, Luchtdicht bouwen, wil SBR hier verandering in brengen.

De aandacht voor luchtdicht bouwen kan in de ogen van SBR op twee plaatsen beter: op de tekentafel en op de bouwplaats. Daarom bestaat de gids Luchtdicht bouwen van SBR uit twee delen. Deel A bevat aanbevelingen voor de ontwerper, die hem in een vroeg stadium kunnen ondersteunen bij het ontwerpen en detailleren van een gebouw. Op die manier worden eventuele kritische aansluitingen en mogelijke luchtlekken voorkomen. Deel B biedt adviezen voor uitvoerenden in de bouw. Zij kunnen lezen hoe bepaalde aansluitingen het best luchtdicht gemaakt kunnen worden. De gids levert informatie aan de hand van de meest voorkomende (kritische) aansluitingen tussen bouwdelen. Ter illustratie is gebruikgemaakt van de SBR-referentiedetails.

Luchtdichtheid is een belangrijk thema in de bouw. Te veel 'ongewenste ventilatie' door kieren en naden leidt tot tochtklachten en extra stookkosten. Maar te weinig frisse lucht is onhygiënisch en daarom niet goed voor de gezondheid. De luchtdoorlatendheid van een gebouw wordt voor een groot deel bepaald door de kwaliteit van de detaillering. Het is niet voor het eerst dat SBR een boek uitbrengt over luchtdicht bouwen. De vorige publicatie over dit onderwerp kwam uit in 1996. Sindsdien zijn de technische mogelijkheden om ongewenste luchtstromen te voorkomen echter aanzienlijk verbeterd, maar de gewenste luchtdichtheid wordt in de praktijk nog lang niet altijd gerealiseerd. SBR hoopt met Luchtdicht bouwen deze situatie te verbeteren.