Universiteit Maastricht
Persbericht

Validatie voedselinname rapportage
Vrijdag 6 april, 14.00 uur
Promotie mw.drs. A.H.C. Goris
in de Faculteit der Gezondheidswetenschappen.
Titel: Validation of the assessment of food intake in humans. Promotor: Prof.dr. K.R. Westerterp.

Fouten in de meting van de voedselinname kunnen de uitkomsten van voedingsinterventie onderzoek verstoren, of kunnen mogelijke relaties tussen voeding en parameters van gezondheid en ziekte verhullen. De studies die Annelies Goris voor haar proefschrift uitvoerde met betrekking tot de validatie van de voedselinname rapportage lieten een kwalitatief en een kwantitatief onjuiste rapportage zien, evenals een gedragsverandering tijdens de voedselinname rapportage die leidde tot een veranderde voedselinname. Oplossingen voor kwantitatief onjuiste rapportage zijn: 1) feedback geven over het rapportage gedrag; dit leidde tot een nauwkeurige voedselinname rapportage bij professioneel gemotiveerde personen; 2) de mogelijkheid tot - op een relatief makkelijke manier - selecteren van individuen die nauwkeurig rapporteren.

Noot voor de pers
De promoties, oraties en afscheidsredes worden gehouden in de aula van de UM aan de Minderbroedersberg 4-6 in Maastricht en zijn vrij toegankelijk. Een routebeschrijving staat op de UM-site www.unimaas.nl/um onder 'Hoe te bereiken'.
De afdeling Communicatie van de UM is telefonisch bereikbaar via 043 388 2044/2671. Mailto:pers@voorlichting.unimaas.nl en zie ook www.pers.unimaas.nl.