Universiteit Maastricht
Persbericht

Vrijdag 6 april, 16.30 uur
Inauguratie Prof.dr.ir. L.H. Koole,
bijzonder hoogleraar Biomaterialen in de Faculteit der Geneeskunde. Titel rede: Voor elke kwaal een biomateriaal ?

Leo Koole (1958) studeerde van 1976 tot 1982 scheikundige technologie aan de Technische Universiteit Eindhoven (TUE). Het promotieonderzoek werd eveneens uitgevoerd aan de TUE, onder begeleiding van prof. dr. H.M. Buck, en afgerond in 1986. Het onderzoek lag op het terrein van de bio-organische chemie, en omvatte organische synthese en spectroscopische structuuranalyse van nieuwe fosfor-bevattende model-biomolekulen. Na de promotie werd het onderzoek voortgezet en aangevuld met onderwijsactiviteiten. Dit gebeurde eerst aan de TUE, later (1990-1992) aan de Universiteit van Uppsala (Zweden).
Koole is sinds 1992 verbonden aan de UM, alwaar hij de research aan biomaterialen heeft geëntameerd en uitgebouwd tot het huidige Maastricht Centre for Biomaterials Research. De researchgroep is recentelijk toegetreden tot de landelijke onderzoeksschool Integrated Biomedical Engineering. De groep vervult thans een spilfunctie m.b.t. het onderwijs aan studenten van de TU/e-UM opleiding Biomedische Technologie, mede door de directe banden met clinici van het Academisch Ziekenhuis Maastricht. Koole is wetenschappelijk directeur van het Maastricht Centre for Biomaterials Research, en eveneens van Biomat BV, een succesvol high-tech bedrijfje dat via de UM Holding aan de UM is gelieerd. Koole is auteur van 7 octrooien en ongeveer 95 publicaties m.b.t. bio-organische chemie, polymeerchemie, en biomaterials science.

Noot voor de pers
De promoties, oraties en afscheidsredes worden gehouden in de aula van de UM aan de Minderbroedersberg 4-6 in Maastricht en zijn vrij toegankelijk. Een routebeschrijving staat op de UM-site www.unimaas.nl/um onder 'Hoe te bereiken'.
De afdeling Communicatie van de UM is telefonisch bereikbaar via 043 388 2044/2671. Mailto:pers@voorlichting.unimaas.nl en zie ook www.pers.unimaas.nl.