OCE NV Resultaten eerste kwartaal 2001

De omzet steeg in het eerste kwartaal met 7% tot ¤ 776 miljoen. In dit kwartaal bedroeg de autonome groei 3%. Als gevolg van de economische ontwikkelingen was de verkoop van machines lager dan vorig jaar. Deze daling werd meer dan gecompenseerd door een stijging van de omzet van software en services (inclusief Facility Services). Dit resulteert in een lager brutomarge percentage; desondanks steeg de marge in absolute termen met 2,6%. De operationele kosten stegen met 4,5%.
Het bedrijfsresultaat daalde in het eerste kwartaal met 4,7% ten opzichte van dezelfde periode in 2000. Zonder de invloed van opstart- en introductiekosten van de nieuwe producten zou het bedrijfsresultaat gestegen zijn met 5%.

In Wide Format Printing Systems steeg de omzet met 8% tot ¤ 210 miljoen (2000: ¤ 195 miljoen). Wisselkoersen hadden een positief effect van 4%. De autonome groei van 4% is afkomstig van de midden- tot hoogvolume printer Océ 9600 en van service- en software opbrengsten. De introductie van de nieuwe apparaten is succesvol verlopen, en geleidelijk zullen deze producten aan de omzet bijdragen.

In Document Printing Systems steeg de omzet met 4% tot ¤ 374 miljoen (2000: ¤ 358 miljoen). De autonome groei bedroeg 1%. De afzet van machines blijft zowel in Europa als in de Verenigde Staten achter op vorig jaar. Gedurende het tweede kwartaal zal de uitlevering van de nieuwe producten verder op gang komen en vanaf het derde kwartaal zal het effect hiervan zichtbaar worden.

In Production Printing Systems steeg de omzet met 12% tot ¤ 192 miljoen (2000: ¤ 171 miljoen) waarvan 4% autonoom. Zowel in Electronic Production Printing als in Printing and Publishing ontwikkelden de omzetten zich goed. Service en softwareverkopen droegen versterkt bij aan de totaal behaalde omzetten. Voor wat betreft machine orders is er in de afgelopen maanden vertraging opgetreden.

Door de stijging van de financieringskosten en een hoger effectief belasting- percentage daalde de nettowinst met 12,9% ten opzichte van vorig jaar. Indien een correctie wordt gemaakt voor de additionele opstart- en introductiekosten dan zou de nettowinst gelijk zijn aan die van het eerste kwartaal van 2000.

De nettowinst bedroeg 3,6% van de omzet (2000: 4,5%).

De cash flow (nettowinst plus afschrijvingen) bedroeg ¤ 74 miljoen (2000: ¤ 80 miljoen).

Per gemiddeld uitstaand gewoon aandeel van ¤ 0,50 nominaal bedroeg de nettowinst ¤ 0,32 (2000: ¤ 0,38) en de cash flow ¤ 0,86 (2000: ¤ 0,95).

Vooruitzichten
Gezien de economische omstandigheden zal de ontwikkeling van de omzet en marge in het tweede kwartaal een vergelijkbaar beeld vertonen, waarbij ook de geplande kosten ten behoeve van nieuwe introducties hoger zullen zijn dan vorig jaar. Als gevolg van deze ontwikkelingen zal de winst in dit kwartaal eveneens lager uitkomen dan die in het vorig jaar. Vanaf het derde kwartaal 2001 zullen naar verwachting het bedrijfsresultaat en de nettowinst weer een stijgende lijn laten zien door de bijdrage van de nieuwe machines. Zeker gezien de economische onzekerheden is het moeilijk een exacte winstvoorspelling voor geheel 2001 te maken. Daarom wordt de eerder uitgesproken winstverwachting bijgesteld. Bij niet verder verslechterende economische omstandigheden wordt voor geheel 2001 een evenaring van het winstniveau van 2000 verwacht.

Océ N.V.
6 april 2001