Gemeente Roermond

Roermond, 6 april 2001

Gedeputeerde Staten keuren bestemmingsplan Oolder Veste goed

Vorige week heeft het college van Gedeputeerde Staten van Limburg het bestemmingsplan Oolder Veste goedgekeurd. De daartegen ingediende bedenkingen zijn ongegrond verklaard, terwijl een enkele reclamant niet ontvankelijk is verklaard in zijn bedenkingen.

Gedeputeerde Staten bevestigen hiermee onder andere de pijplijnstatus van dit plan in het kader van de Beleidslijn Ruimte voor de Rivier. Gesteld wordt dat daarbij destijds een gedegen afweging heeft plaatsgevonden ten aanzien van de noodzaak van het bouwen in het betreffende gebied, en dat deze afweging ook nog eens bij de vaststelling van het Streekplan Noord- en Midden-Limburg heeft plaatsgevonden. Dat de naam (vroeger heette het plan Herten-Maasdorp II) en de inrichting enigszins is bijgesteld, heeft geen consequenties voor de afspraken die over pijplijnprojecten zijn gemaakt.

De vrees van omwonenden dat zij door realisatie van het woningbouwproject Oolder Veste meer overlast zullen krijgen van hoogwater of kwelwater dan thans reeds het geval is, delen Gedeputeerde Staten niet. Uit alle onderzoeken blijkt dat het realiseren van het onderhavige woningbouwplan geen verslechtering van de watersituatie tot gevolg heeft. De door de Gemeente Roermond te treffen maatregelen worden voldoende geacht.

De noodzaak van woningbouw ter plaatse wordt door Gedeputeerde Staten onderschreven. Voor de periode 2001 tot 2009 wordt een woningbehoefte aan met name grondgebonden woningen onderkend, waarin het plan Oolder Veste dient te voorzien. Gedeputeerde Staten zijn met de Gemeente Roermond van oordeel dat alternatieve mogelijkheden binnen het stedelijk gebied op korte termijn niet beschikbaar zijn, en dat alternatieven buiten het stedelijk gebied van Roermond in het verleden onder andere in het kader van het Streekplan Noord- en Midden-Limburg zijn bestudeerd en verworpen, veelal vanwege onaanvaardbare aantasting van natuur en landschapswaarden. Een spoedige realisatie van het bestemmingsplan Oolder Veste wordt noodzakelijk geacht om de provinciale maar ook de gemeentelijke woningbouwtaakstelling te kunnen realiseren.

Ook de bedenkingen tegen het tracé van de structuurweg vinden Gedeputeerde Staten niet gegrond. Een belangrijke reden voor de aanleg van de structuurweg is het creëren van een directe verbinding tussen het watersportgebied van Herten en Ool en de Rijksweg. Deze verbinding is nodig om de overlast van het huidige toeristisch-recreatieve verkeer voor de kernen Herten en Merum en aangrenzende wijken te verminderen. Deze rechtstreekse verbinding doet tevens dienst als aansluiting van de nieuwe woonwijken Oolder Veste, Musschenberg en Molenveld op de hoofdverkeersstructuur in de vorm van de Rijksweg. Omdat deze overwegend buiten de bestaande dorpskern is gevoerd, doet deze ook geen sfeerbepalende dorpsgezichten teniet.

De meer specifieke bedenkingen vinden Gedeputeerde Staten om uiteenlopende redenen eveneens ongegrond. Wel is goedkeuring onthouden aan een tweetal percelen aan de Broekveeweg, waar uit bodemonderzoek enige verontreiniging is gebleken. Voor deze locaties is eerst nader onderzoek noodzakelijk.

Met deze goedkeuring is voor Roermond wederom een belangrijke mijlpaal bereikt op de weg naar realisering van dit woningbouwplan. Omdat er door procedures al veel tijd verloren is gegaan, zal de Gemeente Roermond onverminderd blijven inzetten op een spoedige start van de werkzaamheden.