UITNODIGING........................……UITNODIGING

In de Molukken worden op 7 mei a.s. de door de toenmalige Habibie-regering vervaardigde autonomie-wetten (UUD 22/1999) van kracht. In haar huidige opzet zijn de belangen van de dorpssamenlevingen oftewel adatgemeenschappen niet erkend of geregeld. In het bijzonder hun rechten op landbouw- en visgronden.

De invoering van de autonomiewetten voltrekt zich 'sluipend' tegen een achtergrond van meer dan 2 jaar geweld en intimidatie. Bij de totstandkoming van deze wetten isde bevolking in de Molukken niet geraadpleegd. De verwachting is, dat de gewone mensen in de negorijen verder gemarginaliseerd zullen raken.

De Yayasan Lembaga Pengkajian Hukum Dan Masyarakat / YLPHM (Stg. Voor Onderzoek naar Recht en Samenleving) in Ambonis van mening, dat een dergelijke autonomieproces geen werkelijke vooruitgang brengt.De adatgemeenschappen zullen zich moeten bezinnen op hun maatschappelijke en politieke toekomst.

Om dit initiatief vorm te geven, heeft de YLPHM het project 'Otonomi Maluku, wie en wat maakt dat uit?' ontwikkeld. Tezamen met de bevolking van een aantal negorijen op diverse Molukse eilanden zullen de genoemde autonomiewetten ter discussie worden gesteld, zodat er 'effectief en weerbaar' op deze ontwikkeling kan worden geanticipeerd.

De Supportgroup Reformasi di Maluku is gevraagd om ondersteuning. Door middel van een publieke campagne willen wij in de komende tijd onze Solidariteit tonen.

In samenwerking met o.a. de X-Y SolidariteitsFonds willen wij u uitnodigen om deel te nemen aan een Forum-discussie, met als thema:

'Otonomi-Maluku, Wie En
Wat Maakt Dat Uit?' Plaats: Transnational Institute (TNI), Paulus Potterstraat 20, Amsterdam

Tijd: zaterdag, 7 April 2001, 13.00-18.00 Voorlopige Programma: Inleiding Otonomi Maluku, wie en wat maakt dat uit? Regionale Autonomie: Naar een democratisch Indonesie Discussie Conclusie / Slotverklaring

Deelnemers: Infodoc Maluku, Tapak Ambon, Team Saparua, Titane, Plan Maluku, Maluku Masa Depan, AKUI, INFOHD, Indonesië-Huis, Stg Maluku, KODEMA, IKV, e.a.

Supportgroup Reformasi di Maluku

p/a Zevenkampsering 858, 3069 MD Rotterdam

contactpersoon: J.J. Sahetapy, tel/fax: 010-4561638; e-mail: malukuReformasi@wish.nl