Persbericht
Amsterdam, 30 maart 2001

Nederlandse Joden bezorgd om lot Israëlische vermiste soldaten Lasjana haba'a benee chorien - volgend jaar als vrije zonen!

Op initiatief van het Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap staan gedurende de eerste twee avonden van Pesach - het Joodse Paasfeest - voor het eerst tal van Joden in Nederland stil bij het lot van acht vermiste Israelische soldaten. Op zaterdag 7 en zondag 8 april a.s, de eerste twee avonden van het feest, wordt de bevrijding uit de Egyptische slavernij leidend tot de uittocht als vrije zonen uit Egypte herdacht. Deze sederavond is de meest gevierde gelegenheid op de Joodse kalender. Dit jaar staat de herdenking op de sederavond in het teken van de onvrijheid waarin acht Israelische soldaten zich bevinden. Deze militairen worden als gijzelaars vastgehouden, terwijl alle westerse gijzelaars die in Libanon werden vastgehouden al jaren geleden vrij zijn gelaten. Zoals wij in het verleden aan onze seder speciale aandacht besteedden aan Joden in landen als de Sovjet Unie en Irak waar zij niet vrij waren om hun seder te vieren, geldt dit nu voor de twee keer vier zonen van Israel die sinds kortere of langere tijd vermist zijn.
Deze gevangenen worden alle mensenrechten die onder internationaal recht gegarandeerd zijn, onthouden. Zij worden niet als krijgsgevangenen behandeld, maar als gijzelaars beschouwd. Niemand weet onder welke omstandigheden zij worden gegijzeld. Vier Israelische soldaten zijn vermist maar mogelijk niet dood sinds incidenten in 1982 en 1986. Vier anderen werden afgelopen najaar door de Libanese Hezbolla-beweging gegijzeld. Hun familie, noch hun regering of een groepering voor mensenrechten, heeft contact met hen. Dit is in strijd met de Derde Geneefse Conventie (1949), het Verdrag van Den Haag (1907) en andere regels van internationaal recht. Op basis daarvan moeten militairen die gevangen worden genomen primaire mensenrechten worden toegekend, waaronder: het sturen en ontvangen van post, het krijgen van noodzakelijke medische behandeling, voeding, kleding en gezondheidszorg en de hulp van internationale hulporganisaties. Ook moet er informatie worden verschaft aan de regering van de gevangene. Van dit alles is geen sprake. Het politieke aspect is niet meer aan de orde, dit is een zaak van mensenrechten.

Pesach-feest - vrijheidsfeest
Pesach is het feest dat het thema vrijheid vertegenwoordigt. Een van de andere namen van het Pesach-feest is zeman cheroetenoe - het tijdstip van onze bevrijding. De vertelling over de uittocht uit Egypte op de eerste twee avonden van het Pesach-feest, wordt deels uitgevoerd door het stellen en beantwoorden van vier vaste vragen: waarom is deze avond anders dan alle andere avonden, waarom eten wij vanavond matzes, enzovoort.. Daaraan worden dit jaar vier extra vragen toegevoegd die alle betrekking hebben op het lot van de acht vermiste soldaten: waarom zijn deze zonen anders dan alle andere zonen, waarom zijn deze gevangenen anders dan alle andere gevangenen. Hopelijk zal het volgend jaar niet nodig zijn deze vier vragen opnieuw te stellen en zal voor de vermiste Israëlische soldaten de Pesach-wens gelden: lasjana haba'a benee chorien - volgend jaar als vrije zonen!

Meer informatie: Rabbijn R. Evers, tel. 06-55 375211, Ruben Vis, tel. 020-644 9968