Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij

Wijziging regeling compartimentering Nederland mond- en klauwzeer 2001 dd.07-04-2001 00:00 uur

6 april 2001

Toelichting

Op 5 april 2001 is de Regeling compartimentering Nederland mond- en klauwzeer bekendgemaakt. De onderhavige regeling strekt ertoe, om mede op basis van signalen uit de sector, de gecreëerde mogelijkheid om biggen naar vleesvarkenbedrijven vervoeren, nader te begrenzen. Daartoe wordt thans bepaald dat een bedrijf vanaf aanstaande zaterdag tot en met maandag hooguit één lading biggen mag afvoeren naar een vleesvarkenbedrijf. Naar verwachting worden hiermee de meest acute welzijnsproblemen verlicht, zonder dat onnodige vervoersbewegingen ontstaan. Voorts wordt het mogelijk dat bedrijven met uitsluitend vaste afleveradressen buiten het compartiment, hun biggen mogen afleveren aan een afleveradres binnen dat compartiment.

Tot slot wordt thans geregeld dat een voertuig dat biggen transporteert telkens op een op grond van de Regeling inzake hygiënevoorschriften besmettelijke dierziekten geregistreerde reinigings- en ontsmettingsplaats moet worden gereinigd.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER
EN VISSERIJ,

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER EN VISSERIJ,

Gelet op Beschikking 2001/223/EG van de Commissie van de Europese Gemeenschappen van 21 maart 2001 tot vaststelling van beschermende maatregelen in verband met mond- en klauwzeer in Nederland (PbEG L 82) en op artikel 10, eerste lid, van Richtlijn 90/425/EEG van de Raad van de Europese Gemeenschappen van 26 juni 1990 inzake veterinaire en zoötechnische controles in het intracommunautaire handelsverkeer in bepaalde levende dieren en produkten in het vooruitzicht van de totstandbrenging van de interne markt (PbEG L 224); Gelet op artikel 17, 30, eerste en vierde lid, en 31 van de Gezondheids- en welzijnswet voor dieren;

BESLUIT:

Artikel I

De Regeling compartimentering Nederland mond- en klauwzeer 2001 wordt als volgt gewijzigd:

A

In de artikelen 1.2, vijfde lid, en 1.3, tweede lid, wordt 'Regeling inzake hygiënevoorschiften dierziekten 2000' telkens vervangen door: Regeling inzake hygiënevoorschiften besmettelijke dierziekten 2000.

B

Aan artikel 1.2, vijfde lid, wordt een onderdeel toegevoegd, luidende:

c. het vervoermiddel waarin biggen zijn vervoerd wordt voorts, in zoverre in afwijking van artikel 10, vierde lid, van de Regeling inzake hygiënevoorschriften besmettelijke dierziekten 2000, na elk bezoek aan een bedrijf waar evenhoevigen worden gehouden, gereinigd en ontsmet op een op grond van artikel 23, eerste lid, van de Regeling inzake hygiënevoorschriften besmettelijke dierziekten 2000, geregistreerde reinigings- en ontsmettingsplaats.

C

Artikel 8.4 komt te luiden:

* Indien het vervoer, bedoeld in artikel 1.2, biggen betreft, is de Regeling varkensleveringen van toepassing met inachtneming van het bepaalde in dit artikel.
* In zoverre in afwijking van de artikelen 9 en 10 van de Regeling varkensleveringen, is het de exploitant van een A-bedrijf of B-bedrijf als bedoeld in de Regeling varkensleveringen toegestaan, om in de periode van 7 april 2001 om 00.00 uur tot en met 10 april om 00.00 uur één vracht biggen van het bedrijf af te voeren naar een D-bedrijf als bedoeld in de Regeling varkensleveringen, met inachtneming van artikel 1.2, eerste lid, onderdeel b.
* Indien alle D-bedrijven waaraan de biggen op grond van de Regeling varkensleveringen zouden moeten worden afgevoerd, zijn gelegen buiten het desbetreffende gebied, bedoeld in bijlage I, is de afvoer, bedoeld in het tweede lid, toegestaan aan een D-bedrijf, gelegen binnen het desbetreffende gebied.
* In zoverre in afwijking van artikel 16, eerste lid, van de Regeling varkensleveringen, geschiedt de daar bedoelde melding uiterlijk op 11 april om 00.00 uur. Artikel II

Deze regeling wordt op 6 april 2001 om 23:45 bekendgemaakt aan de media en treedt op 7 april 2001 om 00.00 uur in werking.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

DE MINISTER VAN LANDBOUW, NATUURBEHEER
EN VISSERIJ,