Animal Planet

P E R S B E R I C H T

Elevision

maandag 9 april
om 21.00 uur
tijdens Animal Planet's ELEPHANTS EVERYWHERE week (9 tot 13 april om 21.00 uur)

BIG BROTHER MET SLURF IN DE JUNGLE VAN AFRIKA

Kruip in de huid van een Afrikaanse olifant en wees getuige van zijn dagelijks leven, inclusief de intiemste familiebetrekkingen. Onmogelijk? Toch niet! Als een volleerd cameraman filmt Afslurpie, een olifant uit het Addo National Park, drie weken lang het leven binnen zijn familiegroep, zodat we de wereld letterlijk vanuit zijn oogpunt bekijken.

Om deze spectaculaire en verrassende beelden te kunnen maken, ontwikkelde een team van cineasten, technici en biologen een revolutionaire miniatuurcamera, die sterk en licht genoeg was om aan de halsband te hangen, die Afslurpie drie weken lang zou dragen.

Dankzij hun goed ontwikkelde reukvermogen weten olifanten altijd wanneer er mensen in de buurt zijn. Omdat de dieren altijd op hun hoede waren, gaven alle studies dus eigenlijk een vertekend beeld. Dr Iain Douglas-Hamilton, een vooraanstaand olifantendeskundige, en Dr Anthony Hall-Martin waren vastbesloten om te ontdekken hoe olifanten zich onder normale omstandigheden gedragen, en ontwikkelden deze speciale camera om ongemerkt in de kudde te infiltreren.

Het bleek een gouden greep te zijn. Dankzij de intieme familiefilm van Afslurpie zijn we getuige van de communicatie en de sociale interacties tussen de olifanten in de groep. Hun slurf blijkt het belangrijkste communicatiemiddel te zijn, zowel door middel van aanraking als met laagfrequent geluid. Ook allerlei emoties worden met slurfsignalen uitgedrukt. Het is echter ook een geweldig stuk gereedschap, waarmee een olifant moeiteloos bomen ontwortelt en wel 17 liter water op kan zuigen.

Voor meer informatie
kunt u contact opnemen met
Marguérite van der Heyden
Tel.: 023 - 562 82 08
Fax: 023 - 565 17 24
e-mail: margueritevdh@monogram.nl

Beeldmateriaal wordt op verzoek toegezonden