Gemeente Eindhoven

Gemeente ruimt opnieuw drie bommen in Meerhoven

Maandag 9 april ontruiming van gebied
In het (toekomstig) woongebied Meerhoven zijn bij onderzoek naar achtergebleven explosieven uit de Tweede Wereldoorlog opnieuw drie vliegtuigbommen gevonden: twee vijfhonderdponders en een duizendponder. De bommen, die op een diepte van enkele meters liggen, moeten onschadelijk worden gemaakt en verwijderd. Dit gebeurt op maandag 9 april. Tijdens de demontage moet uit veiligheidsoverwegingen een gebied rondom de bommen worden ontruimd. De gevonden bommen liggen alledrie op Eindhovens grondgebied, ten westen van het Beatrixkanaal en de A2 en ten zuiden van Eindhoven Airport. In het gebied wonen ongeveer 1.400 mensen.

Op 9 april is vanaf 8.30 uur de veiligheidszone verboden gebied voor personen en dieren. Ook voertuigen mogen niet buiten staan. Zij worden op last van de politie en op kosten van de eigenaar verwijderd. De gemeente heeft voorzieningen getroffen om de overlast voor bewoners zoveel mogelijk te beperken. Er is een opvangmogelijkheid en er is vervoer beschikbaar voor diegenen die daar niet op eigen gelegenheid naar toe kunnen gaan. De betrokkenen zijn hierover geïnformeerd.

Gevaarlijk... of niet?
Vooral gedurende het laatste oorlogsjaar is het gebied rondom het vliegveld veelvuldig gebombardeerd. Niet alle bommen zijn bij het neerkomen geëxplodeerd. Een aantal van deze zogenoemde blindgangers is in de loop der jaren onschadelijk gemaakt, maar sommige bommen liggen nu al ruim 55 jaar onaangeroerd in de bodem. Uit veiligheidsoverwegingen moeten ze onschadelijk gemaakt en afgevoerd worden. In de meeste gevallen is deze 'ruiming' (het verwijderen van het ontstekingsmechanisme) voor de medewerkers van de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) bijna een routineklus.

Toch bestaat de mogelijkheid dat een bom tijdens de demontage onverhoopt ontploft. Op dat punt wordt geen enkel risico genomen en daarom behoort de evacuatie van bewoners, voertuigen en dieren in de nabije omgeving tot de standaardmaatregelen.

Controle en bewaking
De politie controleert op 9 april of iedereen zich aan de verplichte ontruiming houdt. Vanaf 8.30 uur moet het gehele actiegebied zijn verlaten. Pas als de politie heeft vastgesteld dat iedereen buiten de veiligheidszone is, worden de ruimingswerkzaamheden gestart. De veiligheidszone wordt tijdens deze werkzaamheden afgesloten en door de politie extra bewaakt, vanaf de grond maar ook vanuit de lucht. De bommenruiming duurt in principe de hele dag. Het 'sein veilig' wordt gegeven via Omroep Brabant.

Verkeersomleiding
Tijdens de ruiming zijn de Sliffertsestraat, Het Schaapsdijk en de Stillendijk afgesloten. Het verkeer uit zuidelijke richting dat vanaf de A2 via de Sliffertsestraat naar Eindhoven Airport wil, moet een omleidingsroute volgen. Deze omleidingsroute wordt ter plaatse met verwijsborden aangegeven.

Informatie
Voor nadere informatie kunt u terecht bij het Informatiecentrum Meerhoven. Dit is telefonisch bereikbaar onder (040) 234 80 40 van dinsdag tot en met vrijdag tussen 14.00 uur en 18.00 uur en op zaterdag en zondag tussen 12.00 en 16.00 uur. Hier ligt ook een plattegrond van het betreffende gebied ter inzage. Op 9 april, de dag van de ruiming, moet het Informatiecentrum Meerhoven zelf ook zijn ontruimd. Heeft u op deze dag vragen, dan kunt u bellen met (040) 238 62 63.

Als in de regio Zuidoost-Brabant mond- en klauwzeer (MKZ) uitbreekt, wordt de bommenruiming van 9 april waarschijnlijk uitgesteld. In geval van MKZ in de nabije omgeving hebben brandweer en politie de handen vol aan afgrendeling van besmette of verdachte gebieden, om zo de verspreiding van de ziekte te voorkomen. Daardoor zijn er dan te weinig manschappen beschikbaar om de ruimingsoperatie in Meerhoven te laten plaatsvinden. Uitstel van de ruimingsoperatie is mogelijk tot een dag voor de geplande operatie, dus tot zondag 8 april.

Noodverordening
In het gebied Meerhoven zijn door de Explosieven Opruimingsdienst een drietal vliegtuigbommen uit de Tweede Wereldoorlog aangetroffen. Het betreft een vijfhonderdponder nabij het Beatrixkanaal, een vijfhonderdponder en een duizendponder op het voormalige terrein van Defensie. De ruiming van deze vliegtuigbommen zal plaatsvinden op maandag 9 april 2001. Tijdens de demontage moet uit veiligheidsoverwegingen een gebied rondom de vliegtuigbommen worden ontruimd. De burgemeester van Eindhoven heeft - gelet op artikel 176 van de Gemeentewet - de navolgende noodverordening vastgesteld:

Artikel 1

1. Het is eenieder, voor zover niet rechtstreeks betrokken bij het onschadelijk maken van de in de aanhef vermelde vliegtuigbommen, verboden zich op maandag 9 april 2001 vanaf 08.30 uur op te houden en - anders dan binnen een woning of gebouw - vee en andere levende have te laten verblijven binnen het op de bij deze verordening behorende en als zodanig gewaarmerkte kaart met een dikke zwarte lijn aangegeven gebied, tenzij in verband met het mond- en klauwzeervirus andere regelingen c.q. instructies van het Ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij gelden, tot het moment waarop door of vanwege de burgemeester bekend is gemaakt dat de werkzaamheden met betrekking tot het onschadelijk maken van de vliegtuigbommen zijn beëindigd en dat het eerder genoemde gebied weer is opengesteld.

2. Eenieder die een persoonlijk of zakelijk recht heeft op een woning of gebouw binnen het in het eerste lid bedoelde gebied is verplicht ervoor te zorgen dat op de in het eerste lid genoemde dag en tijdstip alle zich in de woning of gebouw bevindende ramen en deuren zijn gesloten.

3. Voor de toepassing van het eerste en tweede lid worden de wegen, vaarwegen en straten, die op of aan de grens liggen van het op de bij deze verordening behorende en als zodanig gewaarmerkte kaart met een dikke zwarte lijn aangegeven gebied, beschouwd als deel uitmakende van dit gebied.

Artikel 2

1. Het is eenieder, voor zover niet rechtstreeks betrokken bij het onschadelijk maken van de in de aanhef vermelde vliegtuigbommen, verboden op maandag 9 april 2001 vanaf 08.30 uur personenauto's, vrachtauto's en andere voertuigen achter te laten binnen het op de bij deze verordening behorende en als zodanig gewaarmerkte kaart met een dikke zwarte lijn aangegeven gebied, tot het moment waarop door of vanwege de burgemeester bekend is gemaakt dat de werkzaamheden met betrekking tot het onschadelijk maken van de vliegtuigbommen zijn beëindigd en dat het eerder genoemde gebied weer is opengesteld.

2. Alle personenauto's, vrachtauto's en andere voertuigen, die binnen het in het eerste lid bedoelde gebied gedurende de daarbij aangegeven periode worden achtergelaten, kunnen op kosten van de eigenaar / houder door of vanwege de politie worden verwijderd.
3. Voor de toepassing van het eerste en tweede lid worden de wegen, vaarwegen en straten, die op of aan de grens liggen van het op de bij deze verordening behorende en als zodanig gewaarmerkte kaart met een dikke zwarte lijn aangegeven gebied, beschouwd als deel uitmakende van dit gebied.

Artikel 3
Rechthebbenden op een onroerende zaak, gelegen in het gebied binnen de op de bij deze verordening behorende en als zodanig gewaarmerkte kaart aangegeven dikke zwarte lijn, zijn verplicht te gedogen dat de werkzaamheden en maatregelen, die redelijkerwijs nodig zijn in verband met het onschadelijk maken van de onderhavige vliegtuigbommen, kunnen worden uitgevoerd.

Artikel 4
Alle aanwijzingen ter handhaving van de bepalingen van deze verordening, gegeven door de ambtenaren van de Politie Brabant Zuid-Oost, in het belang van de openbare orde of veiligheid van personen, vee, andere levende have en goederen, dienen stipt te worden nagekomen.

Artikel 5
Overtreding van een of meer bepalingen van deze verordening is strafbaar op grond van artikel 443 van het Wetboek van Strafrecht.

Artikel 6
Deze verordening treedt in werking onmiddelijk na haar afkondiging.

Eindhoven, 4 april 2001,
de burgemeester van Eindhoven.