Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek

Rat en slang geven inzicht vaccin nekkramp

NWO-onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben met behulp van ratten en slangengif een nieuwe groep vaccins bestudeerd. Bijzonder aan deze vaccins is dat ze kinderen onder de twee jaar kunnen beschermen tegen nekkramp. Orthodoxe vaccins werken pas vanaf twee jaar.

De belangrijkste bacteriën die hersenvliesontsteking, oorontsteking en longontsteking veroorzaken, pneumococcen, bezitten een kapsel van suiker dat hen beschermt tegen aanvallen van het afweersysteem. Vaccins zijn gebaseerd op dit suikeromhulsel en werken alleen als de milt goed ontwikkeld is. Bij mensen is dat het geval vanaf de leeftijd van 18 à 24 maanden.

NWO-onderzoeker Mijke Breukels bestudeerde zogenaamde conjugaatvaccins die wel werken bij kinderen onder de twee jaar. Deze vaccins onderscheiden zich van orthodoxe vaccins doordat ze suiker bevatten gekoppeld aan eiwit.

De immunologen gebruikten ratten en slangengif om de vaccins te onderzoeken. Slangengif legt het complementsysteem van de rat plat. Het complementsysteem zorgt dat delen van het suikeromhulsel van de bacterie in de milt terechtkomen alwaar de afweerreactie verder wordt gestimuleerd. Zonder complement werken orthodoxe vaccins niet. De eiwitsuiker-vaccins bleken wel te werken.

Vervolgens besloten de onderzoekers bij ratten de milt uit te schakelen. Zelfs zonder milt bleek het eiwitsuiker-vaccin actief. Op basis van deze resultaten denken de onderzoekers dat gekoppelde vaccins niet alleen kinderen onder de twee jaar kunnen beschermen, maar ook mensen zonder milt.

Pneumococcen zijn een van de belangrijkste verwekkers van bacteriële hersenvliesontsteking in Nederland. Sinds februari 2001 is het eiwitsuikervaccin goedgekeurd voor de Nederlandse markt dat beschermt tegen ongeveer zestig procent van de pneumococcen-bacteriën. Het vaccin biedt jonge kinderen bescherming na vier injecties en wordt nog niet standaard toegediend aan babys.

Het pneumococcenvaccin beschermt niet alleen tegen hersenvliesontsteking. Het vaccin vermindert ook de circulatie van de bacterie en daarmee de verspreiding van pneumococcen die resistent zijn tegen antibiotica. In Nederland is resistentie nog geen groot probleem, maar bijvoorbeeld in de Verenigde Staten en IJsland wel. Die landen hebben dan ook plannen om het vaccin in te zetten ter bestrijding van resistentie.



Nadere informatie bij:

* drs. Mijke Breukels (arts-assistent kindergeneeskunde, Wilhelmina Kinderziekenhuis, UMC Utrecht, Afd. Pediatrische Immunologie)
* tel. (030) 2504001 (werk) of (0182) 580468 (privé), fax (030) 2505311

* e-mail m.breukels@wkz.azu.nl

* Promotie 9 april