Binnenstad kan trekker goed gebruiken
Start bouw Land van Belofte
De laatste grote en meest belangrijke bouwlocatie in de binnenstad verdient een uitgekiende invulling. Bij de ontwikkeling van een plan voor het Land van Belofte is dan ook niet over een nacht ijs gegaan, maar nu is het zover. Nog deze maand gaat de realisatie van een ambitieus woon-winkelproject van start. Het begint in de week van 9 april met het afschermen van het terrein met hekwerken. Na het bouwrijp maken, is het slaan van de eerste paal dit najaar gepland. Halverwege/eind 2003 moet de omvangrijke klus geklaard zijn en Schiedam's centrum een belangrijke trekker rijker zijn. De planning van de bouw is zorgvuldig voorbereid in samenspraak met alle betrokken partijen. Voorlopig staan de volgende werkzaamheden en maatregelen op stapel.

· Vanaf 9 april worden rondom het bouwterrein hekwerken geplaatst. Met ingang van die datum verdwijnen alle parkeerplekken op het plein. De gemeente voert intensief overleg met de exploitant van de ABC-garage in de Kreupelstraat om de openingstijden van de garage te verruimen.
· In de week van 9 april worden op de Broersvest ter hoogte van het bouwterrein de fiets- en voetpaden afgezet. Er is gezorgd voor omleidingsroutes. Ook de tramhalte schuift iets op. Snelverkeer heeft normaal doorgang.

· De markt wordt gedeeltelijk verplaatst. Vrijdag 6 april staan alle kramen nog op hun vertrouwde plekje. Vanaf vrijdag 13 april verhuist een aantal standhouders tijdelijk naar de Broersvest en het 'Gat van Bolmers' (tussen Broersvest en Broersveld) dat speciaal voor dit doel is bestraat.
Op het bouwterrein zelf staan de komende periode de nodige (voorbereidende) werkzaamheden op stapel. Zo wordt straatmeubilair gesloopt en afgevoerd en wordt het tracé van de damwand afgepaald en uitgegraven. Aan de kant van de Broersvest wordt vanaf half april gewerkt aan het omleggen van kabels en leidingen. In mei/juni kan dan de damwand worden geslagen. Direct omwonenden worden daarover nog uitgebreid geïnformeerd
In de zomer worden afrondende voorbereidende werkzaamheden verricht. Zo zullen archeologen van het Bureau Oudheidkundig Onderzoek Rotterdam (BOOR) nog de ruimte krijgen om op deze historische plek onderzoek te verrichten. Na de zomer wordt het terrein bouwrijp opgeleverd aan HBG die het project gaat realiseren. Bij het Woon Informatie Centrum (WIC) in het Stadskantoor is onder meer een maquette te zien van het toekomstige complex dat ook wordt voorzien van een binnentuin die voor publiek toegankelijk zal zijn.

De aanleiding is feestelijk. De plaatselijke economie kan tenslotte de invulling van zo'n ontsierend gat hartje centrum goed gebruiken. De gemeente beseft echter ter dege dat dit bouwproject voor omwonenden, de ondernemers en de bezoekers van de binnenstad de komende periode de nodige overlast zal veroorzaken. Uiteraard zal alles op alles worden gezet om die overlast zoveel mogelijk te beperken en om zo tijdig en duidelijk mogelijk informatie over de gang van zaken te verstrekken.