Persbericht

Den Haag
9-4-2001

Staatssecretaris Kalsbeek neemt zwartboek: "Vluchtelingen zet je niet op straat" in ontvangst en stimuleert vluchtelingenorganisaties hun stem te laten horen.

Ter afsluiting van de Buscampagneweek: "Opvang voor Vluchtelingen" voerden organisatoren en vluchtelingen, op het ministerie van Justitie, een gesprek met staatssecretaris Kalsbeek.

In kort bestek schetste een van de woordvoerders van de campagne Alice Beldman de gevolgen van de nieuwe vreemdelingenwet voor de opvang van o.a. Dublin-claimanten,Vervolg-asielverzoekers en Technisch onverwijderbaren. Steeds meer mensen worden (legaal) op straat gezet. Het helpen van vluchtelingen begint steeds meer op middeleeuwse armenzorg te lijken. Vervolgens deden vluchtelingen hun persoonlijk relaas. Na overhandiging van een zwartboek met daarin de verhalen van vluchtelingen die op straat staan, de petities die afgelopen week door de gemeenten zijn ondertekend en een mediaverslag, gaf Kalsbeek een reactie.

Inhoudelijk wilde ze niet op de nieuwe vreemdelingenwet ingaan. "Ik kan er niet gezellig op los filosoferen en mijn mening als privé persoon is niet interessant". Wel benadrukte Kalsbeek dat het waardevol is dat organisaties zichtbaar maken wat de verhalen achter de cijfers zijn. Om het draagvlak onder de bevolking te vergroten moeten er stelselmatig dit soort acties plaatsvinden. Daarmee sympathiseerde zij met de campagne.

Voor meer informatie,

Bas Baltus en Alice Beldman 06-16314311
Petra Schultz 06-22605845
Namens Buscampagne


Info over het ASKV/SV vindt u op: http://www.huizen.dds.nl/~askvsv tel 020 6272408