Persbericht, 9 april 2001

GAIA VINDT VOORSTELLEN EUROPESE COMMISSIE OVER VEETRANSPORTEN ONTOEREIKENDE LAPMIDDELEN

"Verre veetransporten moeten afgeschaft worden en dieren het dichtst bij de fokplaats geslacht om onnodig dierenleed en verspreiding virussen te voorkomen"

De dierenrechtenorganisatie GAIA vindt de voorstellen van de Europese Commissie voor een aanpassing van de Europese Richtlijn ter Bescherming van Dieren tijdens het Transport ontoereikend. De maatregelen die de Commissie voorstelt, zoals betere ventilatie en beter uitgeruste vrachtwagens voor verre veetransporten, zijn maar lapmiddelen, die aan het gezeul met de dieren geen einde zal maken, reageert GAIA. Verre veetransporten moeten afgeschaft worden. De dieren moeten het dichtst bij de fokplaats geslacht worden om ze onnodig leed te besparen. De afschaffing van verre veetransporten helpt bovendien de verspreiding van virussen voorkomen.

De Europese Unie moet aan de ellende van de dieren structureel een eind maken door exportsubsidies voor vervoer van runderen naar het Midden-Oosten en Noord-Afrika ten belope van 4 miljard ^ 13 miljard frank af te schaffen. Bovendien, in plaats van vrijblijvend te stellen dat verre veetransporten de uitzondering en niet de regel moeten zijn, zoals de Europese Commissie doet, moet de Europese Unie bij wet opleggen dat dieren het dichtst bij de fokplaats geslacht worden en geen 50 tot 90 uren onzinnig lang doorheen Europa en daarbuiten vervoerd worden.

Alleen op die manier kan overbodig dierenleed voorkomen worden en minstens Ύn schakel die de verspreiding van virussen versterkt, zoals pijnlijk duidelijk is geworden met de mond- en klauwzeercrisis, ingedijkt worden.

Meer info: Michel Vandenbosch, GAIA: 0475/ 45 20 15

vzw GAIA asbl
90 Rue des Palais
Paleizenstraat 90
1030 Brussels
T: 02 / 245 29 50
F: 02 / 215 09 43
www.gaia.be