Actueel

Bijzondere toegang in strafzaak minderjarige K.
Bron: Rechtbank Utrecht

Datum actualiteit: 9-02-2001

Op 9 april a.s. vindt bij de rechtbank Utrecht de behandeling ter zitting plaats van de strafzaak tegen de minderjarige K., die verdacht wordt van betrokkenheid bij de dood van zijn buurmeisje Y.H. Omdat de verdachte K. minderjarig is, vindt de zitting achter gesloten deuren plaats. De rechtbank heeft echter besloten bijzondere toegang te verlenen aan de direct betrokken familieleden van het slachtoffer. De rechtbank heeft daarnaast besloten bijzondere toegang te verlenen aan één vertegenwoordiger van de schrijvende pers, aan te wijzen door het ANP.

De bijzondere toegang aan één vertegenwoordiger van de schrijvende pers wordt om de volgende reden verleend. Deze zaak heeft in de samenleving veel opzien gebaard en tot onrust en verontwaardiging geleid. Als geen pers wordt toegelaten, heeft het publiek niet de mogelijkheid om onafhankelijke informatie te ontvangen over de omstandigheden waaronder het strafbare feit heeft plaatsgevonden. Voorwaarde voor deze onafhankelijke informatie is dat de berichtgeving professioneel en zakelijk is. Met de aanwijzing door het ANP van een ervaren verslaggever kan aan deze voorwaarde worden voldaan.

Er is dus geen sprake van een openbare zitting. De zitting vindt achter gesloten deuren plaats, zoals de regel is bij strafzaken tegen minderjarigen. De rechtbank heeft alleen bijzondere toegang verleend aan bepaalde personen. De ouders van de minderjarige verdachte worden ook opgeroepen voor de zitting. Dit is in de wet geregeld.