ABVAKABO FNV

Bonden: over WW-problematiek Aio's universiteiten opgeschort

Assistenten in opleiding (Aio's) bij de Universiteiten krijgen met ingang van 1 januari 2001 geen WW-uitkering meer als ze tijdens deze periode blijven werken aan hun proefschrift. Veel Aio's komen daardoor in grote financiële problemen. De bonden ABVAKABO FNV, AC, CMHF en CFO vinden dat de werkgevers hun verantwoordelijkheid dienen te nemen. De bonden hebben aan de werkgevers verenigd in de VSNU dezelfde oplossing voorgesteld die vorige week voor deze groep bij de onderzoekinstellingen is bereikt. Dat betekent dat de aanstelling van de Aio die buiten zijn schuld het proefschrift niet binnen 4 jaar voltooit dient te worden verlengd. Bovendien moeten degenen die op dit moment al in de problemen zijn met terugwerkende kracht alsnog een verlengde aanstelling krijgen. Maar de VSNU is niet bereid hier harde afspraken over te maken. Voor de bonden is dit reden om het overleg op te schorten.

Aio's krijgen standaard een arbeidsovereenkomst van vier jaar. Slechts 12 procent van de Aio's slaagt erin het proefschrift te voltooien binnen het tijdsbestek van deze vier jaar. Veelal komen zij met de promotor van de universiteit overeen dat zij nog extra onderzoeken dienen te doen, colleges te geven enzovoorts, zodat de wetenschappelijke vormgeving van de Aio een nog betere inhoud kan krijgen. Dit gaat ten koste van de tijd die de Aio aan zijn proefschrift kan besteden.

Tot nu toe werd slechts in uitzonderingsgevallen de aanstelling verlengd. Veelal werd de afspraak gemaakt met de universiteit dat de Aio het proefschrift zou voltooien tijdens de wachtgeldperiode. Dat kan nu niet meer. De uitkeringsorganisatie USZO was van mening dat de Aio niet beschikbaar zou zijn voor de arbeidsmarkt omdat de Aio in zijn eigen tijd bezig was met het promotie-onderzoek. USZO weigerde in die gevallen de werkloosheiduitkering uit te betalen.

Ondanks langdurig aandringen is de VSNU niet bereid om te komen tot een harde afspraak hierover. Men wil slechts de door de bonden voorgestelde oplossing adviseren aan de universiteiten. De bonden vinden dit niet ver genoeg gaan. Vele Aio's staan nog in de kou en daar moet op korte termijn een heldere oplossing voor komen. De bonden schorten het overleg derhalve verder op en gaan over de ontstane situatie met hun achterbannen spreken. Acties worden daarbij op voorhand zeker niet uitgesloten.

Meer informatie
ABVAKABO FNV: Arno Lammeretz, onderhandelaar, tel. 06 5121 8356 AC/HOP: Jacqueline Lubking, onderhandelaar, tel. 06 2890 0758 CNV-CFO-bond: Gerbu Wiarda, onderhandelaar, tel. 06 513 80783 CMHF: Remko Koopman, onderhandelaar, tel. 06 518 18920


09 apr 01 19:59