Vlaamse Volksunie

Inrichten basisonderwijs moet kernopdracht voor de gemeenten zijn (09/04/01)

In de Standaard van zaterdag 7 april ll. lanceerde minister van onderwijs, Marleen Vanderpoorten, het idee om officiële scholen nauwer te laten samenwerken. Een voorstel dat al onze aandacht verdient, gelet op de realiteiten op het terrein: lege scholen en overvolle scholen op een boogscheut van elkaar...

De VU&ID-fractie heeft steeds gesteld dat het inrichten van het basisonderwijs een kernopdracht voor de gemeenten moet zijn. De gemeente is het eerste officieel orgaan waarmee de burger in aanraking komt en dat ook het dichtst bij de mensen staat. Daarenboven zijn de zesjaarlijkse gemeenteraadsverkiezingen de grootste waarborg om een inrichtende macht te verkiezen die een weerspiegeling is van de lokale bevolking. In een eerste fase samenwerken om finaal te fuseren maakt dat de infrastructuur en de werkingsmiddelen efficiënter kunnen aangewend worden in het belang van de leerlingen.

Om alles echter optimaal te laten verlopen dienen een aantal maatregelen genomen te worden waarbij het niet de gemeenten zijn die alle lasten op hun schouders zullen krijgen:

Waar de minister spreekt over alle officiële scholen dient opgemerkt dat er een fundamenteel verschil bestaat tussen de gesubsidieerde officiële scholen (gemeente en provincie) en de gefinancierde officiële scholen (gemeenschapsonderwijs). Tot op heden krijgen de gesubsidieerde officiële scholen evenveel middelen als het vrij onderwijs (100/76). Onder welk stelsel vallen de nieuwe officiële scholen? Een niet onbelangrijk kostplaatje.

Wie wordt er eigenaar van de infrastructuur? Zijn dat de gemeenten? Voor welke prijs?

Wat met het personeel en de opgebouwde anciënniteiten? Worden alle personeelsleden samengevoegd en evenwaardig ingeschaald?

VU&ID is bereid mee te denken en mee te werken aan dit nobel idee. Het vrij onderwijs daarentegen kan, gelet op de grondwet, niet verplicht worden in dit verhaal mee te spelen, laat staan dat we andere bijkomende voorwaarden aan hen kunnen stellen (cfr. Karel De Gucht).

Auteur:
VU&ID-fractie Vlaams Parlement
Kris Van Dijck, Dirk De Cock en Chris Vandenbroeke, Vlaams volksvertegenwoordigers

Meer informatie:
Contactpersoon: Kris Van Dijck
Telefoon: 02/552.19.19
Fax: 02/552.16.19
E-post: Fractie.VU&ID@VlaamsParlement.be
Url: www.volksunie.be