Principe-akkoord CAO-Verpleeg- en Verzorgingshuizen

LAD-bericht van 9 april 2001

C I R C U L A I R E

Aan de LAD-leden voor wie de CAO-Verpleeg- en Verzorgingshuizen geldt

Geachte collega's,

Als eerste in de onderhandelingsreeks-2001 van 14 CAO's hebben LAD/FHZ en de andere werknemersorganisaties met werkgeversorganisatie Arcares een principe-akkoord bereikt in de sector Verpleeg- en Verzorgingshuizen. Het bestuur legt dit onderhandelingsresultaat met een positief advies aan u voor. Als de leden van alle partijen instemmen, kan de nieuwe CAO in werking treden. Met terugwerkende kracht voor de periode 1 januari 2001 tot 1 april 2002. De belangrijkste punten van het principe-akkoord zijn:

Salarisverhoging
Vanaf 1 januari 2001 worden de salarissen verhoogd met 4%.

Eindejaarsuitkering
De eindejaarsuitkering wordt 3%. Dit is een verhoging met 2.1%. Als impuls voor het terugdringen van ziekteverzuim en voor verbetering van arbeidsomstandigheden is bepaald dat 0.5% van die 3% vervalt als werkgever en ondernemingsraad daarover geen afspraken maken. Het is in dat kader dus van groot belang dat de ondernemingsraden de werkgever aanspreken en hierover afspraken maken.

Vergoeding bij- en nascholing
De kosten van de verplichte bij- en nascholing van de verpleeghuisartsen in het kader van de wettelijke herregistratie op grond van de wet BIG worden volledig vergoed.

Verdeling pensioenlasten
Vanaf 2002 betalen de werknemer en de werkgever elk de helft van de pensioenpremie; dat was respectievelijk 53%-47%. Bij de vorige CAO was nog afgesproken dat pas in 2005 te doen.

Vergoeding overwerk/bereikbaarheid
Nieuw is de keuzemogelijkheid voor de werknemers om de vergoeding van overwerkuren en bereikbaarheidsdiensten op te nemen in vrije tijd of in geld. Dit moet wel worden overlegd met de werkgever.

Lesuren als werktijd
Voor de verpleeghuisartsen in opleiding is nieuw dat in overleg de lesuren geheel of gedeeltelijk als werktijd kunnen worden aangemerkt. Tot heden gebeurde dat alleen 'bij hoge uitzondering'.

Vergoeding contributie
In deze regeling wordt opgenomen dat de KNMG-contributie (de federatiebijdrage) óf de NVVA-contributie voor een tegemoetkoming van de werkgever in aanmerking komt. De werknemer bepaalt zelf voor welke contributie hij of zij een tegemoetkoming ontvangt van tenminste 50%.

Arbeid & Gezondheid
De partners gaan voorts een aparte CAO voor Arbeid en Gezondheid maken. Het gaat hierbij vooral om werklastbeheersing, terugdringen van ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid, reïntegratie, maatregelen ter bestrijding van agressie en geweld, e.d.. Deze CAO heeft een looptijd tot 1 januari 2004.

Vervoersmanagement
Een nieuwe bepaling in de CAO gaat over 'vervoersmanagement'. Instellingen worden gestimuleerd om een vervoersplan in te voeren, zodat onnodig automobilisme voor woon-werk-verkeer wordt teruggedrongen. Te denken valt aan gebruik van fiets en openbaar vervoer, maar dan moeten zulke alternatieven wel reëel zijn.

Positief advies
Naar de mening van het bestuur is met dit principe-akkoord een goed resultaat bereikt, passend binnen het LAD
Arbeidsvoorwaardenbeleid-2001.
Wij leggen het dan ook met een positief advies aan u voor.

Met collegiale groet,

Evert Bais,
voorzitter

De LAD-leden voor wie de CAO-Verpleeg- en Verzorgingshuizen geldt, ontvingen een reactie-formulier. Ook kunnen zij voor nadere informatie bij de onderhandelaar namens hun vereniging terecht. Wij hopen dat zij zich een goed oordeel kunnen vormen over het principe-akkoord CAO-Verpleeg- en Verzorgingshuizen. Op grond van hun mening zal het bestuur van de LAD definitief haar standpunt bepalen.

Ga naar : Nieuwspagina van de LAD
Volgend artikel : Specialistenactie

© copyright LAD 2001 home . index . email/adres . Artsennet