Nederlandse Vereniging van journalisten

PERSBERICHT
NVJ verwerpt kritiek hoofdredacteuren op salarisgebouw

Amsterdam, 9 april 2001
Vertegenwoordigers van de journalistenvereniging NVJ in vergadering bijeen in Utrecht verwerpen de kritiek van Pieter Broertjes op het salarisgebouw voor dagbladjournalisten. Broertjes stelt in zijn hoedanigheid van voorzitter van het Genootschap van Hoofdredacteuren meer behoefte te hebben aan flexibiliteit en prestatiegebonden beloningen. De NVJ is samen met de uitgevers verantwoordelijk voor de CAO voor dagbladjournalisten. De NVJ wijst er op dat de huidige salarissystematiek bij dagbladen voldoende prestatiegerelateerde elementen bevat. Het is bekend dat het flexibele salarissysteem van de hoofdredacteuren managementkwaliteiten vraagt.

Wel constateert de NVJ dat bij sommige dagbladtitels hoofdredacteuren het bestaande systeem ontduiken door bepaalde functies op de redactie op te sluiten in de laagste salarisschalen, het zogenaamde glazen plafond. De sectie dagblad van de NVJ organiseert de komende tijd, in de zomer met de redactiecommissies en in het najaar met alle NVJ-leden een CAO-raadpleging. Daarbij zal het salarisgebouw zeker aan de orde komen.

De NVJ betreurt dat het Genootschap de discussie over salarisgebouw doet losbranden zonder overleg met de NVJ. Dit te meer omdat de NVJ de modernisering van het redactiestatuut en een versteviging van de onafhankelijkheid van de redacties in het internettijdperk als prioriteiten voor de dagbladsector ziet. De kritiek van het Genootschap verbaast de NVJ ook omdat niet zozeer arbeidskosten* maar dalende oplages het pijnpunt vormen voor nogal wat kranten.

De oplossing die het Genootschap aandraagt zal een hoop onrust veroorzaken. De energie van de redacties is juist nodig om de dalende oplages en de internetuitdaging aan te pakken. Dagbladen zijn in de visie van de NVJ weliswaar voor het merendeel eigendom van commerciële bedrijven maar tegelijkertijd onafhankelijke journalistieke producten die een stabiele beloningstructuur en een degelijke arbeidsrelatie vergen. Het huidige systeem, juist gebaseerd op een weging van de individuele kwaliteiten en prestaties van de dagbladjournalist is in 1993 in goed overleg met de dagbladuitgevers en de hoofdredacteuren ingevoerd.
De oproep van Broertjes gaat aan die aspecten voorbij.