Vakvereniging Voor Machinisten en Conducteurs

Tilburg, 9 april, 2001

Overleg afgebroken: structurele oplossing lag op tafel

De VVMC heeft vandaag geprobeerd om samen met alle partijen tot een oplossing te komen in het conflict met de NS. De voorstellen van de NS-directie waren die van de VVMC zo dicht genaderd dat wij bereid waren om maandagavond verder te praten. FNV Bondgenoten bleef echter vasthouden aan de invoeringsdatum van 10 juni waardoor de NS-directie niet verder wilde praten. In onze optiek is de invoeringsdatum verworden tot een symbolische datum waar krampachtig aan vast wordt gehouden zonder naar de lange termijn te willen kijken. In het overleg werden alle openingen geboden voor een structurele oplossing.

De NS heeft aangegeven dat de uitgangspunten van de procesvereenvoudiging opnieuw konden worden ingevuld. Samen met het personeel (via het interne overleg en de OR) zal worden gewerkt aan een nieuw productiemodel waarbinnen een afweging plaatsvindt tussen het bedrijfsbelang en het personeelsbelang.

Vanaf januari heeft de VVMC ingezet op een aantal punten waaronder een commissie van wijzen en de mogelijkheid om de procesvereenvoudiging, als onderdeel van het basisakkoord, ter discussie te stellen. Destijds werd ons weggaan uit het vredesoverleg als niet verantwoordelijk beschouwd. Maar als we kijken waar we nu staan dan kunnen we concluderen dat we op alle punten ons gelijk hebben gehaald.

De VVMC heeft voorgesteld om samen met CNV, VHS en de OR verder te praten. De directie heeft dit geweigerd waardoor we op dit moment weer terug bij af zijn. Op dinsdag 10 april zal de raad van advies bijeenkomen om zich te beraden over de vervolgstappen. Het ultimatum loopt af op dinsdag 18.00 uur, indien niet aan de voorwaarden van de VVMC wordt voldaan dan zal er vanaf woensdag 11 april een staking plaatsvinden, met een eventueel vervolg op 12 april.

Wij houden u op de hoogte.