Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 02/04/2001



Minister Van Boxtel spreekt op rechtenforum VU
Tussen integratie en apartheid

Vormen islamitische scholen een belemmering voor integratie in de Nederlandse samenleving? Bestaan er in de Islam bepaalde (ondemocratische) waarden en normen die in conflict kunnen komen met het Nederlandse waarden- en normenpatroon? Moet de rechter rekening houden met de culturele achtergrond van allochtone verdachten? Deze en andere vragen komen op maandag 9 april aan de orde in het forum Tussen integratie en apartheid.

Aan het begin van de avond belicht Roger Van Boxtel, minister voor Grotesteden- en Integratiebeleid, de centraal staande problematiek en zal hij ingaan op de door hem gesignaleerde mogelijkheden en moeilijkheden om het integratievraagstuk aan te pakken. Daarna zal een forum onder leiding van VU-docent Staatsrecht en Rechtsfilosofie dr. J.W. Sap discussiëren over vier thema´s: de ´oppermacht´ van de Nederlandse rechtscultuur (wel of geen rekening houden met de culturele achtergrond van verdachten), de religie als bindmiddel of juist als splijtzwam (partnerkeuze, het gevaar van fundamentalisme), bevordering of belemmering van emancipatie door eigen organisaties zoals ´zwarte scholen´ en de vraag of het nu de allochtonen of de autochtonen zijn die moeten integreren.

Het forum bestaat uit VU- hoogleraar Staats- en Bestuursrecht prof. mr. drs. B.P. Vermeulen, hoofd Rapportage en Advies van het Sociaal Cultureel Planbureau drs. C. van Praag, Amsterdams PvdA-gemeenteraadslid mw. F. Elatik en hoogleraar Ethiek in Leiden mw. prof. dr. H.M. Dupuis.

Het forum wordt georganiseerd door QBD, de studentenvereniging van de Faculteit der Rechtsgeleerdheid van de VU, die onder meer lezingen en symposia organiseert over actuele onderwerpen in het recht. In februari vorig jaar hield de vereniging een forum dat veel opzien baarde, over de rechten van pedoseksuelen in de Nederlandse maatschappij.