College van Toezicht Sociale Verzekeringen

Inlichtingen: Afdeling Communicatie Postbus 100 2700 AC ZOETERMEER Contactpersonen: L. Hulshof, tel. (079) 329 18 08 D. Meiners, tel. (079) 329 18 13 M.M. Moerer-van der Drift, tel. (079) 329 18 92

Persbericht datum 9 april 2001

Nummer 2001-04

Ctsv gematigd optimistisch over verbetering beheer gegevensbestanden De inrichting en het beheer van de registratie van persoonsgegevens door de instellingen die de sociale verzekeringswetten uitvoeren vertoont nog steeds een aantal tekortkomingen. Wel hebben het Landelijk instituut sociale verzekeringen (Lisv) en de uitvoeringsinstellingen een aantal goede stappen gezet om tot verbetering te komen. Dit concludeert het College van toezicht sociale verzekeringen (Ctsv) op basis van onderzoek. De uitvoeringsinstellingen moeten zich jaarlijks verantwoorden aan het Lisv over het gegevensbeheer. De gegevensbestanden dienen zodanig te zijn ingericht en te worden beheerd dat de privacy van de personen wier gege- vens zijn geregistreerd is gewaarborgd en dat geen ongeoorloofd gebruik gemaakt wordt van de gegevens.
Het onderzoek is een vervolg op eerder onderzoek dat het Ctsv vorig jaar deed op verzoek van staatssecretaris Hoogervorst van SZW. Daaruit bleek dat de uvi's weliswaar aandacht hadden voor het gegevensbeheer, maar dat de toegang tot de gegevensbestanden niet waterdicht was. Bovendien wer- den maatregelen ter verbetering van het gegevensbeheer traag gerealiseerd. Naar aanleiding van de bevindingen van het Ctsv van vorig jaar heeft het Lisv een aangescherpte richtlijn opgesteld. De uvi's hebben mede op basis hiervan concrete verbeteringen aangekondigd en deze, in beperkte mate, geïmplementeerd. Het Ctsv zal de verdere implementatie van maatregelen intensief volgen en verwacht hierover in het najaar te kunnen rapporteren.