Met KwaliteitsRadar kwaliteitseisen informatiesysteem inzichtelijk

Diemen, 9 april 2001 - Software Control, een divisie van IQUIP Informatica B.V., heeft de KwaliteitsRadar ontwikkeld. Deze softwaretool is een hulpmiddel bij het bepalen van de kwaliteitseisen voor een informatiesysteem. Deze eisen komen voort uit de expliciete en impliciete verwachtingen van de verschillende belanghebbenden bij een project. Dankzij de KwaliteitsRadar is het inventariseren en waarderen van eigenschappen van een informatiesysteem gereduceerd tot een eenvoudig proces. De basis om te kunnen voldoen aan klanttevredenheid is hiermee gelegd.

Verwachtingen
Wat een informatiesysteem moet doen, wordt vooral bepaald door de bedrijfsdoelstelling en de organisatie van de klant. In de loop der jaren is voldoende kennis ontwikkeld om de functionaliteit in kaart te brengen. Voor de afnemers van het informatiesysteem is het echter niet zo eenvoudig om hun verwachtingen ten aanzien van de andere producteigenschappen, zoals bedienbaarheid, onderhoudbaarheid etcetera, te formuleren. Om de impliciete behoefte te concretiseren en tussen de diverse belangengroepen af te stemmen, is een referentiekader nodig waarbij vaak gebruik wordt gemaakt van internationale standaarden. Als een passend referentiekader is gekozen, wordt een waarde toegekend aan de kwaliteitsattributen. Echter, door het abstracte karakter hiervan is het lastig een evenwichtige waardering te geven. Met name in deze problematiek biedt de KwaliteitsRadar uitkomst.

Over de KwaliteitsRadar
Basis voor de KwaliteitsRadar is de gekozen referentieset van kwaliteitsattributen; daarnaast zijn ook de verschillende invalshoeken van de stakeholders (bedrijf, gebruiker en beheer) van belang. Per gebruikersgroep wordt een subset van de kwaliteitsattributen gedefinieerd. Zo worden de kwaliteitsattributen gericht vanuit elk (relevant geacht) gezichtspunt gewaardeerd. Aangezien de naamgeving van de kwaliteitsattributen nogal abstract is, wordt aan een attribuut één of meerdere stellingen gekoppeld die het begrip verwoord(en). Deze waardering van kwaliteitsattributen is vervolgens input voor het benoemen van concrete en meetbare eisen.

De KwaliteitsRadar is ontwikkeld door de Vakgroep Kwaliteitszorg in Projecten, een groep specialisten binnen de divisie Software Control.

Over IQUIP Informatica B.V.
Met circa 1.600 medewerkers draagt IQUIP Informatica B.V. nadrukkelijk bij aan het concurrerend vermogen van haar klanten door het vernieuwend inzetten van en het inspireren over informatie- en communicatietechnologie. De dienstverlening van IQUIP is ondergebracht in zeven divisies die regionaal opereren. De divisie Software Control houdt zich bezig met Testen (de complete testzorg binnen de informatievoorziening) en Kwaliteitszorg (de beoordeling van systemen en adviezen die daaruit voortvloeien). Naast de zeven divisies beschikt IQUIP over het Verkenningsinstituut Nieuwe Technologie, ViNT.

Contacten voor de redactie:
Een CD met daarop de KwaliteitsRadar is voor vertegenwoordigers van de pers gratis te verkrijgen via Joyce van Leeuwen van IQUIP Informatica B.V. (zie hieronder).

IQUIP Informatica B.V.
Joyce van Leeuwen
tel.: (020) 660 66 00 + 5091
e-mail: j.van.leeuwen@iquip.nl