MOND- EN KLAUWZEER



Persbericht

Mond- en klauwzeer (MKZ) is niet uit het nieuws weg te denken. De emoties lopen hoog op als het gaat om ruimen of preventief vaccineren van de veestapel. In de 12e editie van Per Expresse bekijken we uiteraard de gezondheidsaspecten, maar behandelen we MKZ toch vooral als een economische crisis.

Per Express is een serie lesbrieven over actuele ontwikkelingen in het wereldnieuws. De lesbrieven zijn gekoppeld aan een educatieve website. Beide bieden leerlingen van 10-15 jaar achtergronden bij het nieuws en geven leerkrachten aanwijzingen hoe het nieuws in de klas te behandelen in de bovenbouw van het basisonderwijs en de basisvorming in het voortgezet onderwijs.

Deze lesbrief gaat vooral in op mond- en klauwzeer in Nederland. Leerlingen in het basisonderwijs bekijken de gevaren die de dieren in dierentuinen lopen, krijgen informatie over de ziekte zelf en de geschiedenis van MKZ in Nederland. Ook kijken zij naar de verschillende vormen van landbouw en veeteelt in Nederland.

Leerlingen in het voortgezet onderwijs krijgen ook informatie over de ziekte en de geschiedenis van MKZ in Nederland, maar discussiëren daarnaast ook over de vraag of we preventief moeten inenten of niet en over de toekomst van de veehouderij.

De handleiding geeft achtergrondinformatie over landbouw en veeteelt door de eeuwen heen en over mond- en klauwzeer in het bijzonder, lessuggesties voor basis- en voortgezet onderwijs bij de werkbladen en de aansluiting bij kerndoelen.

De educatieve website geeft aanvullende informatie en extra lessuggesties voor leerlingen èn leerkrachten. Daarbij is er ruime aandacht voor mond- en klauwzeer op mondiaal niveau.

Voor leerlingen is een overzichtskaart van regio's in de wereld waar op dit moment MKZ heerst, en is er ruime aandacht voor publieksacties en maatschappelijke gevolgen van MKZ in Nederland. Ook is er een feiten- en meningenpagina waaraan ze zelf ook een bijdrage kunnen leveren. Tevens zijn er (Nederlandstalige) links opgenomen.

Voor leerkrachten zijn er extra lessuggesties, een overzicht van veel gestelde vragen over MKZ, een pagina met voedselfeiten en is er informatie over boeren in Afrika die met MKZ te kampen hebben (gehad). Uiteraard ontbreekt ook voor hen een uitgebreide linkspagina niet.

De lesbrief met handleiding kost f 7,50 en is te bestellen bij: Centrum voor Mondiaal Onderwijs
Postbus 9108
6500 HK Nijmegen
tel. 024-3613074
fax 024-3613014
email: cmo@bw.kun.nl
http://www.cmo.nl

De lesbrief en handleiding zijn ook met behoud van de originele opmaak gratis te downloaden vanaf http://www.cmo.nl en vanaf http://www.kennisnet.nl/docent/abhn

Per Expresse is mogelijk gemaakt door de Europese Unie en Bureau Kennisnet