Ministerie van Buitenlandse Zaken

http://www.minbuza.nl/content.asp?Key=413109



Ministerie van Buitenlandse Zaken

Persbericht

9 april 2001

Nummer 49

Minister Herfkens: bijdrage aan sociale voorzieningen hoger dan ooit

In 2000 zijn de uitgaven ontwikkelingssamenwerking aan basis sociale voorzie-ningen gestegen naar het recordbedrag van 1,7 miljard gulden; 22 procent van de totale ontwikkelingshulp. Dit maakt minister Herfkens bekend tijdens een lezing op dinsdagavond 10 april, voor het Nederlandse Genootschap voor Internationale Zaken in Den Haag, over ontwikkelingssamenwerking, bevolkingsvraagstukken en reproductieve rechten van vrouwen. De minister gaat daarbij in op de verbanden tussen de verlaging van de bevolkingsgroei en de vermindering van armoede.

Het actieprogramma van de Wereldbevolkingsconferentie in Cairo (1995), is opgenomen in de zeven internationale ontwikkelingsdoelstellingen, zoals halvering van de armoede en alle kinderen naar school in 2015. Om dit te bereiken zijn vooral investeringen nodig in basis sociale voorzieningen. Nederland is afgestapt van de doelstelling vooraf om 20 procent van de ontwikkelingshulp te besteden aan sociale voorzieningen en heeft ingezet op een vraaggerelateerde vorm van hulp. In 2000 is de Nederlandse bijdrage gestegen naar recordhoogte; 22 procent van de totale ontwikkelingshulp. Twaalf van de 21 landen waarmee Nederland een langdurige ontwikkelingsrelatie is aangegaan, hebben gekozen voor hulp in de sector gezondheid en 14 landen voor onderwijs. Volgens de Wereldbank heeft een betere allocatie de hulp gedurende de jaren negentig 2,5 keer zo effectief gemaakt, aldus het Global Development Finance Report.

Reproductieve gezondheidszorg, een belangrijke sociale voorziening, staat en valt met reproductieve rechten van vrouwen. Ongelijke machtsverhoudingen tussen mannen en vrouwen beperken de controle van vrouwen over hun seksualiteit en daarmee over zwangerschap en kindertal, aldus minister Herfkens in haar speech. Van ongeveer een derde van alle zwangerschappen, 80 miljoen per jaar, wordt zelfs aangenomen dat ze ongewenst zijn. Onveilige abortussen maken jaarlijks 78 duizend slachtoffers. De minister benadrukt dat ook mannen baat hebben bij goede reproductieve gezondheidszorg, mede om geslachtziekten en aids te voorkomen, maar ook om kleinere gezinnen en meer spreiding tussen kinderen te bewerkstelligen. Minister Hefkens: 'Er is dus noodzaak voor een actief beleid dat inspeelt op de vraag om een reproductieve gezondheid waarbij mannen en vrouwen hun eigen keuzes kunnen maken. Dat betekent betaalbare voorbehoedmiddelen met een grote verscheidenheid aan keuzes en een veilige en vakkundige omgeving.' Nederland heeft vorig jaar een kleine 6 procent van de totale ontwikkelingshulp hiervoor ingezet; totaal 450 miljoen gulden.

Investeren in onderwijs, en met name voor meisjes, is de meest rendabele sociale investering is die men kan voorstellen, aldus de minister. Zo is bewezen dat een betere opleiding van meisjes en vrouwen zich vertaalt in een kleiner aantal kin-eren. Nederland ziet investeren in onderwijs als een prioriteit en heeft haar bijdrage verhoogd van 134 miljoen in 1999 tot 232 miljoen gulden in 2000.