Eerste reactie LHV op rapport Commissie Tabaktsblat

9 april 2001


- BELANG HUISARTSENZORG WORDT BREED ONDERSCHREVEN
- TELEURSTELLING OVER ONTBREKEN CIJFERS

- IDEEËN LOON NAAR WERKEN AL JAREN BEPLEIT

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) zegt in een eerste reactie op het rapport van de commissie Tabaksblat, dat donderdag 5 april 2001 verscheen, verheugd te zijn over het feit dat de commissie het belang van de huisartsenzorg zo overduidelijk onderschrijft. Nadrukkelijk noemt de commissie het bekende gegeven dat de huisarts 90 procent van de gezondheidsproblemen aanpakt tegen slechts 3 procent van de kosten.

De LHV ziet in het rapport voorts een onderbouwing van haar opvatting dat er een forse aanpassing nodig is van de kostenvergoeding en inkomen in het kader van de voorjaarsnota. Teleurgesteld is de LHV erover dat de commissie deze noodzaak niet verder kwantificeert, zoals aanvankelijk door de minister was toegezegd.
De commissie Tabaksblat voert in het rapport een pleidooi voor een stelselwijziging, zodanig dat financieringsproblemen voor de huisartsenzorg gemakkelijker zijn aan te pakken. De LHV pleit al jaren voor een dergelijke aanpassing en is dan ook verheugd over de suggesties van de commissie. Dat geldt ook voor het advies loon en prestaties van verschillende huisartsen in uiteenlopende omstandigheden beter met elkaar in evenwicht te laten zijn.

Bovenstaande reactie heeft de LHV direct na het verschijnen van het rapport aan de pers gegeven. De huisartsenvereniging is er ontstemd over dat zij niet eerder in de gelegenheid is gesteld het rapport in te zien, zodat een gedegen reactie kon worden voorbereid. Een afgewogen bestuurlijk standpunt zal in de komende dagen worden opgesteld.

Ga naar : Actie Nieuws
Volgend artikel : LHV dringt bij premier aan op behoud huisartsenzorg

© copyright LHV 2001 home . index . email/adres . Artsennet