CDA

Joop Wijn in gesprek met asielzoekers: Ik luister naar het maatschappelijk middenveld

Tussen drukke vergaderingen door vond CDA Tweede Kamerlid Joop Wijn op woensdag 4 april de tijd om naar het CDA bureau in Den Haag te komen om te praten met een vijfentwintigtal asielzoekers en vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties die vluchtelingen opvang en begeleiding bieden.

"U vraagt recht op verblijf voor 'Dublin-claimanten' en mensen die voor een tweede keer in de procedure zitten. Beide vragen kan ik beantwoorden met een instemmend terecht," zei asielwoordvoerder Joop Wijn tegen de zaal. De zogeheten Dublin-claimanten moeten een verzoek in een andere lidstaat van de Europese Unie indienen en mensen die een eerdere keer zijn afgewezen voor een status kunnen in de huidige wetgeving als omstandigheden zijn gewijzigd nog een keer een asielprocedure starten. Wijn gaf aan dat hij het in beide gevallen niet eens was met de regering om geen opvang te bieden. "U moet met uw eisen naar de PvdA en D66, want die zijn op dit punt hun beloften niet nagekomen."

Wijn: "Wij willen allemaal een zorgvuldige procedure. Eigenlijk moet er volgens de CDA-fractie geen mogelijkheid zijn voor een tweede procedure omdat de eerste procedure zorgvuldig en snel moet worden afgehandeld en rechters rekening moeten houden met gewijzigde omstandigheden." Ook over de Dublin-claimanten was Wijn resoluut: "We willen als Nederland naar een Europese harmonisatie van het vluchtelingenbeleid. Als CDA hebben we ons daar ook altijd sterk voor gemaakt. Als iemand in een lidstaat van de EU binnenkomt, dient men daar asiel aan te vragen."

Maatschappelijk middenveld
Wijn kreeg het verwijt dat hij niet zou luisteren naar het maatschappelijk middenveld. Hierop reageerde het Tweede Kamerlid met de observatie dat hij ondanks zijn drukke agenda toch met haastige spoed naar het gesprek was gekomen. Hij uitte zijn lof voor de inzet van de kerken die bij gebrek aan opvang van overheidswege de bovengenoemde groepen vluchtelingen opvang boden. "Ik ben hier om naar deze verhalen te luisteren, hoewel ik niet over individuele gevallen kan oordelen. (...) Het CDA en de kerken dienen vanuit hun betrokkenheid en onafhankelijkheid elkaar te wijzen op hun verantwoordelijkheden."