Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Akkoord over Solidariteitsfonds Nederlandse Antillen

De Nederlandse Antillen, Aruba en Nederland hebben afspraken gemaakt over het gezond maken van de financiën van de kleinere eilanden Bonaire, Saba en Sint Eustatius.

Als de eilanden zelf ook goed financieel beleid voeren, zullen zij vanaf 2001 meer geld krijgen uit het Solidariteitsfonds. Dat is het fonds waaruit de kleinere eilanden geld krijgen van de landsregering van de Nederlandse Antillen, Aruba en van Nederland voor het in stand houden van noodzakelijke maar dure voorzieningen (bijvoorbeeld haven, vliegveld, medische voorzieningen). Sinds 1986 is het Solidariteitsfonds nooit meer verhoogd; het fonds heeft per jaar 21,8 miljoen Antilliaanse gulden te verdelen onder de kleinere eilanden. Besloten is nu het fonds in 2001 door middel van indexering te verhogen tot 32,8 miljoen Antilliaanse gulden. Hiermee wordt een advies gevolgd van de commissie-Havermans.

Deze verhoging gaat alleen door als voldaan is aan strikte voorwaarden: Bonaire, Saba en Sint Eustatius zorgen voor sluitende begrotingen, rekening houdend met de (verhoogde) bijdrage uit het Solidariteitsfonds; de eilanden bouwen geen nieuwe schulden of achterstanden op; de eilanden maken hierover afspraken met de landsregering van de Nederlandse Antillen, en over effectief begrotingstoezicht (tijdig indienen van jaarrekeningen, effectieve financiële voorschriften, regelmatige rapportages).

De Nederlandse Antillen, Aruba en Nederland verhogen dus hun bijdrage aan het Solidariteitsfonds. De verdeelsleutel blijft ongewijzigd: de Nederlandse Antillen betalen 55 procent, Aruba 25 procent en Nederland 20 procent. Daarnaast neemt Nederland voor 2001 een deel (maximaal 1,2 miljoen Antilliaanse gulden) van de verhoging van de Nederlandse Antillen voor zijn rekening.

Over de schulden die de eilanden in de loop van de afgelopen jaren hebben opgebouwd, zal verder worden gesproken in besprekingen met het Internationaal Monetair Fonds en Nederland.

De commissie-Havermans zal een nader advies uitbrengen over een eindoplossing, die per 1 januari 2003 zal ingaan. Daarvoor is echter eerst een onderzoek nodig naar de kostenstructuur van alle Antilleneilanden. Nederland zal dit onderzoek financieren.

Noot voor de redactie,