Provincie Limburg

NIEUW BODEMONDERZOEK PARKPLAN EMMA

Parkplan Emma
AKKOORD OVER OPZET EERSTE FASE VAN NIEUW BODEMONDERZOEK

De Provincie Limburg heeft samen met de gemeente Brunssum het onderzoeks-protocol vastgesteld voor de eerste fase van een nieuw onderzoek naar de kwaliteit van de bodem in het Brunssumse Emmapark, op het terrein van de vroegere mijn Emma. De gemeenten Brunssum en Heerlen en de Provincie Limburg hebben vorige week aangegeven dat zij allen zo snel mogelijk duidelijkheid willen voor de bewoners van het gebied en daarom aanvullend bodemonderzoek wilen laten doen. De bewoners hebben na overleg eerder deze week ingestemd met het voorstel dat TNO vandaag heeft gedaan voor de opzet van dit onderzoek.

Op vrijdag 30 maart hebben onderzoekers van Ernst & Young Forensic Services aan bewoners en pers de resultaten gepresenteerd van een onderzoek naar de gang van zaken tijdens de uitvoering van de bodemsanering. Deze procesanalyse geeft aan dat bij die sanering is afgeweken van het saneringsplan. De conclusies zijn voor de betrokken gemeenten en de Provincie reden om snel nader bodemonderzoek te doen. Met name de onzekerheid, waarin de bewoners van dit deel van het Emmapark zich bevinden, verhoogt de urgentie om dit te doen.

Onderzoeksopzet
Na de procesevaluatie door Ernst & Young ligt nu een plan klaar voor bodem-onderzoek, te beginnen met de 35 percelen die het meest verdacht zijn. De gemeenteraad van Brunssum heeft vrijdagavond besloten om dit onderzoek zo spoedig mogelijk te gaan uitvoeren.