Beste redactie,

Het laatste nieuws vanuit de TU/e.

Cees vanKeulen, mediavoorlichter TU/e



Promotie ir. Bas Vermeer aan TU Eindhoven: computersystemen beter op elkaar afstemmen in levensmiddelenbranche

Het terugsturen van volle vrachtwagens bij een distributiecentrum van een levensmiddelenbedrijf is niet meer nodig. Mogelijke oorzaken daarvan: het nieuwe actieartikel is nog niet bekend bij de afnemer of de actieprijzen bij de kassa komen niet overeen met de prijs op het schap omdat een verschillende definitie van prijs wordt gehanteerd. Nu is dat alles verleden tijd, omdat er een nieuw systeem is ingevoerd in de gehele levensmiddelensector. Het systeem, het Data Alignment Service (DAS)-systeem, is opgezet op basis van de principes uit het proefschrift 'Data Quality and Data Alignment in E-Business' van de hand van ir. Bas Vermeer.

Bas Vermeer (32) uit Den Bosch verdedigt zijn proefschrift 9 april aan de Technische Universiteit Eindhoven (TU/e). Promotoren zijn prof.dr.ir. A.F.L. (Ton) Veth, hoogleraar electronic commerce aan de TU/e en prof.dr. P.M.A. (Piet) Ribbers, hoogleraar bestuurlijke informatiekunde aan de KU Brabant. Het promotie-onderzoek is gesponsord door EAN Nederland en Deloitte & Touche Bakkenist. Bas Vermeer studeerde in 1994 aan de TU/e af als bedrijfskundig ingenieur. Hij werkt nu als programmamanager bij Cebra, het centrum voor E-Business Research en Applicatie aan de TU/e.

DAS-systeem
Het DAS-systeem is ingevoerd op initiatief van EAN Nederland, de organisatie die zich bezighoudt met uniforme artikelcodering en gestandaardiseerde elektronische berichtenuitwisseling (zgn. EDI). In de levensmiddelbranche maken reeds een aantal bedrijven gebruik van DAS, o.a. Laurus, Dirk van den Broek, Schuitema, Douwe Egberts en CPC Benelux. Het systeem waarborgt een hoge kwaliteit van artikelgegevens in de levensmiddelensector.

Half woord genoeg...
Integratie van computersystemen in bedrijfsketens is niet eenvoudig. Al sinds de zeventiger jaren
proberen bedrijven met EDI (Electronic Data Interchange, elektronisch berichtenverkeer) hun computersystemen te integreren, met wisselend succes. Elektronisch zakendoen (E-business) is de belofte die dit waar moet maken, doordat bedrijven via het web in staat zijn om hun gegevens aan gebruikers over de gehele wereld te presenteren. Er is echter een verschil tussen het presenteren van informatie en het gebruik kunnen maken van die informatie. Vanwege de geraffineerdheid van het menselijke interpretatiemechanisme, is het voor mensen vrij eenvoudig om de gepresenteerde informatie te begrijpen en te gebruiken.
"Een goed verstaander heeft aan een half woord genoeg", zo zegt promovendus Bas Vermeer. Hij vervolgt: "En helaas, computersystemen beschikken niet over zo'n geraffineerd mechanisme. Daarom moet bij het integreren van computersystemen zeer precies worden vastgelegd wat de gepresenteerde informatie betekent. Met andere woorden: de gegevens moeten een zeer hoge gegevenskwaliteit hebben. Anders ontstaan er fouten in de gegevensuitwisseling tussen de computersystemen". Om dit hoge kwaliteitsniveau te bereiken, moeten de gegevens tussen computersystemen op elkaar worden afgestemd. Dit afstemmen wordt in het proefschrift Data Alignment genoemd.

DAL-methode
In zijn proefschrift "Data Quality and Data Alignment in E-Business" behandelt ir. Bas Vermeer de Data Afstemming door Logistiek (DAL)-methode. Deze methode maakt gegevensafstemming in grote interorganisatorische netwerken mogelijk. Het idee achter deze methode is dat bedrijven veranderingen in hun databases (zogenaamde updates) via een distributiemechanisme doorsturen aan relevante afnemers, die geĂŻnteresseerd zijn in deze updates. De DAL-methode zorgt voor de juiste vertaling tussen de databases en voor de feitelijke distributie van bron naar afnemers. Voor meer informatie over EAN Nederland zie: www.eannl.com